Legumina Królewska… czyli szalejemy z truskawkami

Image
Legumina Królewska… czyli szalejemy z truskawkami

To ciekawa propozycja na fajne ciasto- deser z udziałem truskawek. W końcu mamy lato, a truskawki są w najniższej cenie. Ciasto jest pyszne i nie wymaga zbyt wielu umiejętności. Warto go przygotować dla siebie, rodziny, przyjaciół.

Składniki:

- 2 duże paczki biszkoptów (podłużnych),

- 5 jajek,

- 2 czubate łyżki mąki,

- 10 łyżek cukru,

- 0,6 l mleka plus pół szklanki,

- laska wanilii lub cukier z wanilią,

- 0,5- 1 kg truskawek,

- 25 dkg masła,

- galaretka.

Wykonanie:

Mleko zagotować z wanilią i ostudzić. Wymieszać z mąką.

W osobnym naczyniu ubić 4 żółtka i 1 jajko z 10 łyżkami cukru.

Całość wymieszać i zagotować. Powstanie nam krem budyniowy. Dla „szanujących czas” i kompletnych ignorantów kuchennych… Zróbcie budyń waniliowy z 2 torebek według przepisu na opakowaniu (mleka należy dać jak na 1 budyń, żeby wyszedł bardzo gęsty).

Teraz należy utrzeć masło (makutra, trzon miksera itp.). Dodawać do niego stopniowo, wystudzony już krem. Otrzymaliśmy masę.

Na dnie dużej tortownicy układamy warstwę biszkoptów moczonych przez dosłownie chwilkę w mleku. Wykładamy połowę masy. Na nią układamy całe truskawki (oczywiści umyte, osuszone i bez szypułek) tak ciasno jak nam pasuje. Jedni wolą więcej owoców, inni mniej. Przykrywamy warstwą masy. Na nią kładziemy kolejną warstwę biszkoptów (już bez wcześniejszego namaczania ich w mleku). I gotowe! Wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby wszystko „się przegryzło”.

Ciasto na wierzchu można udekorować galaretką, na przykład truskawkową.

Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy










Komentarze

Możliwość komentowania tego artykułu została wyłączona