Placki po węgiersku

Image

Potrawa pracochłonna i czasochłonna, bo gulasz musi gotować się na wolny ogniu przez dłuższy czas. Poza tym trzeba poświęcić też trochę tego czasu na przygotowanie placków ziemniaczanych, ale danie jest tego warte. Lubicie placki po węgiersku? Pamiętajcie, że sos powinien być ostry, a placuszki cieniutkie i chrupiące.

GULASZ:

• 0,6 kg mięsa wołowego (karkówka lub łopatka również się nada)

• 1 papryka czerwona

• 2 cebule

• 1 ząbek czosnku

• 2-3 łyżki mąki

• 0,5 l sosu pomidorowego lub mały przecier

• 1 szklanka bulionu

• Przyprawy: 1 liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki słodkiej

PLACKI:

• ok. 1 kg ziemniaków

• 1 duża cebula

• 2 jajka

• 2-3 czubate łyżki mąki pszennej

• 1 łyżeczka soli

• olej do smażenia

Ponadto:

• posiekany świeży koperek do dekoracji

• łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

WYKONANIE:

Sos:

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć. Pokroić w kostkę paprykę. Wszystko razem wymieszać i przesmażyć kilka minut na wolnym ogniu. Podlać szklanką bulionu.

Dodać wszystkie przyprawy. Dusić na małym ogniu aż do czasu, gdy mięso zrobi się mięciutkie (to może potrwać nawet i 2 godziny). Jeśli płynu będzie za mało, bo się wygotuje, dolać nieco wody (mięso ma być przykryte sosem). Pod koniec gotowania dodać sos pomidorowy. Wymieszać. W około 200 ml wody rozprowadzić 2 łyżki mąki. Wlać na gotujący się sos.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych lub grubych oczkach (zależy jakie lubicie). Dodać jajka i 2- 3 czubate łyżki mąki pszennej, sól. Wymieszać. Smażyć placki z obu stron do zarumienienia. Najsmaczniejsze są cienkie, wówczas będą chrupiące. Do placków po węgiersku powinniśmy użyć większej patelni. Placek powinien być sporych rozmiarów.

Bezpośrednio po usmażeniu kładziemy go na talerz. Na połowie umieszczamy sos mięsny, składamy placek na pół. Na wierzchu dekorujemy go kleksem ze śmietany lub jogurtu naturalnego i świeżo posiekanym koperkiem.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy












Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.