Stroganow z boczniaków


To będzie pyszne i pożywne danie, które można podać na obiad, kolację, ale też na imieniny cioci. Zrobimy je- w tej wersji- bez mięsa, ale za to z grzybami.
Składniki:
• 250 gramów boczniaków,• 250 gramów pieczarek,
• 3- 4 ogórki kiszone,
• 1 duża cebula,
• 250 ml bulionu (lub wody),
• 2 ząbki czosnku,
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 250 ml passaty pomidorowej),
• 1 łyżka musztardy (może być stołowa lub sarepska),
• 1- 2 łyżki oleju do smażenia,
• 2- 3 łyżki sosu sojowego,
• Sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona,
• Opcjonalnie: 1 łyżka mąki.
Wykonanie:
Boczniaki kroimy w podłużne paski, pieczarki w talarki, cebulę w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy najpierw cebulę i czosnek. Po chwili wrzucamy boczniaki i pieczarki (jeżeli patelnia jest mała, smażymy partiami, bo pieczarki puszczają wodę). Obróbka cieplna powinna nam zająć około minut.
Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy koncentrat, musztardę, przyprawy i pokrojone w talarki ogórki kiszone. Całość dusimy jeszcze przez minutę. Jeżeli potrawa jest zbyt rzadka, zagęszczamy odrobiną mąki. Posypujemy natką. Podajemy z kaszą, ryżem lub świeża bagietką.
Zobacz również
Przewiń do komentarzy








Komentarze