Stroganow z boczniaków

Image

To będzie pyszne i pożywne danie, które można podać na obiad, kolację, ale też na imieniny cioci. Zrobimy je- w tej wersji- bez mięsa, ale za to z grzybami.

Składniki:

• 250 gramów boczniaków,

• 250 gramów pieczarek,

• 3- 4 ogórki kiszone,

• 1 duża cebula,

• 250 ml bulionu (lub wody),

• 2 ząbki czosnku,

• 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 250 ml passaty pomidorowej),

• 1 łyżka musztardy (może być stołowa lub sarepska),

• 1- 2 łyżki oleju do smażenia,

• 2- 3 łyżki sosu sojowego,

• Sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona,

• Opcjonalnie: 1 łyżka mąki.

Wykonanie:

Boczniaki kroimy w podłużne paski, pieczarki w talarki, cebulę w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy najpierw cebulę i czosnek. Po chwili wrzucamy boczniaki i pieczarki (jeżeli patelnia jest mała, smażymy partiami, bo pieczarki puszczają wodę). Obróbka cieplna powinna nam zająć około minut.

Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy koncentrat, musztardę, przyprawy i pokrojone w talarki ogórki kiszone. Całość dusimy jeszcze przez minutę. Jeżeli potrawa jest zbyt rzadka, zagęszczamy odrobiną mąki. Posypujemy natką. Podajemy z kaszą, ryżem lub świeża bagietką.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy









Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.