Babka na każdą okazję

Image

Pachnące i aromatyczne ciasta na co dzień i od święta nie muszą sprawiać trudności laikom gotowania i pieczenia. Mamy dziś dla Was przepis na takie ciasto, a konkretnie na babkę. Skusicie się?

Składniki:

• 2 szkl. mąki,

• 1 szkl. cukru,

• 200 g masła,

• 250 g serka śmietankowego,

• 4 jajka,

• 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

• sok z połowy cytryny plus otarta skórka,

• 1 szkl. mrożonej żurawiny (lub połowa suszonej),

• szczypta soli,

• do posypania płatki migdałów i cukier puder.

Wykonanie:

Składniki na babkę wyjmujemy dzień wcześniej z lodówki (bo inaczej zakalec gwarantowany). Masło miksujemy, dodajemy serek, cukier, a następnie po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dodajemy do masy. Łączymy z ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny i opcjonalnie otartą z niej skórkę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.

Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy aż do połączenia. Keksówkę o wymiarach 12x30 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Wlewamy masę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.

Przewiń do komentarzy













Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.