Zrazy z borowikami

Image

Dziś przepis na zrazy z mięsa mielonego z nadzieniem grzybowo- ogórkowym w sosie borowikowym. Przy przygotowaniu tej potrawy trzeba trochę się natrudzić, ale warto… naprawdę warto.

Co potrzebujemy?

Składniki:

- 60- 70 dkg mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka, karczek),

- 4 łyżki bułki tartej,

- 2-3 cebule,

- 2 jajka,

- około 2-3 ogórki kiszone,

- 2 sporej wielkości garście borowików (mogą być podgrzybki, koźlarze),

- 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego,

- 1 łyżka mąki pszennej,

- sól, pieprz, majeranek, suszony czosnek,

- masło klarowane lub olej do smażenia.

Wykonanie:

Wieczorem w garnku namaczamy grzyby (w około 1,5 l. wody). Na drugi dzień gotujemy je w wodzie, której stały. Gdy są już miękkie, solimy do smaku. Grzyby odcedzamy i wkładamy do miseczki.

Powstały wywar zagęszczamy (łyżka mąki roztrzepana w niewielkiej ilości wody plus śmietana lub jogurt rozmieszane na jednolitą masę). Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem. Można dodać również posiekaną pietruszkę, koperek (jeśli macie ochotę). Sos jest gotowy. Pyszny, prawda?

Teraz zajmiemy się farszem do naszych zrazików. Siekamy drobno grzyby. 1 cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na tłuszczu. Dodajemy posiekane grzyby. Całość smażymy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy łyżkę bułki tartej. Solimy i pieprzymy do smaku. Do farszu można dodać pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę. Będzie ładnie wyglądać w zrazach (ja nie dodaję, bo nie lubię).

Mięso mielone mieszamy z 3 łyżkami bułki tartej, 1- 2 posiekanymi cebulami (zależy jakie mamy duże), 2 jajkami, solą, pieprzem. Osobno w cieniutkie łódeczki kroimy ogórki kiszone.

Masę mięsną dzielimy na porcje (1 porcja to mniej więcej tyle co na 1 kotleta mielonego), ugniatamy na płasko (w kształcie owalnej), na środku kładziemy masę grzybową i 1 łódeczkę ogórkową. Zawijamy brzegi (jeśli braknie należy przykryć dodatkową masą mięsną), formujemy zrazika.

Smażymy na gorącym tłuszczu. Wkładamy do sosu grzybowego.

Danie można podawać z kaszą jęczmienną lub gryczaną, ziemniakami lub makaronem. Miłośnik chleba z masłem, może spożyć zraza z chlebem. Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy



















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.