Kotleciki z makreli wędzonej

Image

Ciekawa propozycja dla miłośników kotletów i wędzonych ryb. Kotleciki przygotowuje się dość szybko, mogą więc pojawić się na naszym stole nie tylko w porze obiadowej, ale i na kolację. Mogą stanowić samodzielne danie albo być jego integralną częścią.

Składniki:

• wędzona makrela,

• około ½ kg ziemniaków,

• 1 cebula,

• łyżeczka (z górką) tartego chrzanu,

• jajko,

• 1 łyżka soku z cytryny,

• po ½ pęczka: koperku i natki (można dodać inne zioła np. tymianek lub szczypiorek),

• bulka tarta do obtoczenia,

• olej do smażenia.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie utłuc lub przepuścić przez praskę. Makrelę obraca ze skóry i usunąć ości. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Natkę i koperek posiekać.

Do miski wyłożyć ziemniaki, makrelę, jajko, cebulkę, chrzan, posiekana pietruszkę, koperek, zioła i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżoną dłonią formować kotleciki i obtaczać je w bulce tartej. Smażyć na złoto na oleju. Podawać z ulubionym sosem i surówką.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy













Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.

~Mama

A może nastepnym razem cos dla dzieci umiech ? Jakies ciasteczka albo przekaski?