Najsmaczniejsze ryby prosto z Ukrainy

Image

Jak powszechnie wiadomo ryby to samo zdrowie. Leszcz, karaś, płoć czy okoń to tylko niektóre rodzaje ryb prosto z ukraińskiej kuchni. Sprawdź, które jeszcze gatunki cenią sobie mieszkańcy Ukrainy oraz dlaczego słone czy słodkie przekąski warto zastąpić rybami, na przykład tymi suszonymi.

Jakie gatunki ryb warto przenieść do polskiej kuchni?

Do najpopularniejszych ryb chętnie jedzonych na Ukrainie należą zarówno większe jak i mniejsze gatunki. Na ukraińskim talerzu rybnym znajdziemy zarówno belony, bolenie, błękitki, jak i karasie, okonie, flądry, leszcze czy morszczuki. Stanowią one świetną alternatywę dla niezdrowych słonych przekąsek takich jak chipsy, paluszki czy krakersy. Ryby w przeciwieństwie do wymienionych produktów dostarczają organizmowi wiele składników odżywczych i witamin.

Na szczególną uwagę zaskakuje zwłaszcza mięso suszonej ryby. Poza walorami smakowymi wynikającymi z miękkości i delikatności tego rodzaju mięsa, suszone ryby odznaczają się dużą zawartością kwasów omega-3 czy witamin B, E, D. Jedzenie takiego przysmaku wspomaga niemal wszystkie układy w organizmie: kostny, nerwowy czy krwionośny.

Aby móc cieszyć się prawdziwym smakiem ukraińskich ryb, bardzo ważne, by pochodziły one ze sprawdzonego źródła. Jednym z zaufanych sklepów oferujących dobre, zdrowe ryby jest https://www.best-market.pl/. W tym miejscu możesz zamawiać produkty online oraz odbierać z dostawą do domu. Możesz także odwiedzić jeden z trzech sklepów stacjonarnych mieszczących się w Krakowie, Łodzi oraz Warszawie.

Z czym podawać ryby?

Ryba, zwłaszcza ta suszona, którą można kupić na przykład tutaj: https://www.best-market.pl/kategoria-produktu/ryba/suszona-ryba/ , to przysmak wyjątkowo popularny na Ukrainie. Suszona ryba jest równie zdrowa jak ta nieoporządzona. Proces suszenia powoduje, że ryba zachowuje swoje zdrowe składniki takie wapń czy magnez.

Ukraińcy podają suszoną rybę do piwa. Dosyć dobrze smakują również w towarzystwie innych przystawek takich jak paluszki, krakersy czy sery, choć polecamy całkowicie zastąpić paluszki czy krakersy zdrowymi smakołykami. Mamy również dobrą wiadomość dla osób, które obawiają się ości w rybie. Otóż przed suszeniem usuwa się z ryby większość z nich, dzięki temu jedzenie ryb suszonych nie wymaga aż takiej uwagi jak jedzenie ryb pieczonych czy smażonych.

Wielu Ukraińców dodaje do ryb również różnego rodzaju sałatki czy sosy. Dlatego jeśli mamy ochotę zjeść w iście ukraińskim stylu, możemy pokusić się o tego typu dodatki. Ukraińcy suszoną rybą przegryzają wódkę lub inne alkohole.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~polders

naszych krajowych sledzi w oleju i tak nic nie przebije - a z wynalazkow to wystarczy pojechac na Wegry albo do Grecji - ryb i potraw rybnych zatrzesienie ..

~TomHayden

Powiedział co wiedział...

~Roman

A sumy giganty z Czernobyla to chyba najlepsze.

~kania

Ukraińcy każdą potrawę popijają nie piwem a wódką, tą najtańszą.
A ich patroni to: Bandera i Szuchewycz , przyjaciele narodu polskiego.
A tak w ogóle to świetny tekst, na czasie.