Warzy piwo w domu i jest w tym mistrzem Polski
Do studia portalu StaloweMiasto.pl zaprosiliśmy kolejnego Gościa z niezwykłą pasją. To piwowar domowy Damian Torba, stalowowolanin, który za jedno ze swoich piw otrzymał tytuł mistrza Polski piwowarów domowych.
Wielu naszym widzom warzenie piwa kojarzy się z koncernami, skomplikowanymi procesami, wielkimi kadziami i wręcz elitarną wiedzą. Jak zatem naszemu Gościowi udało się przenieść to wszystko w warunki domowe? Co potrzebne jest do warzenia piwa w domu?
Nasz Gość opowiada o tym skąd wziąć surowce do produkcji piwa: słody, chmiel, drożdże i czy takie warzenie piwa w domu to żmudny i czasochłonny proces.
Damian Torba dzieli się także wrażeniami z Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych, na których w jednej z kategorii zdobył czempionat. Zapraszamy do obejrzenia naszej rozmowy.
Komentarze
Dobrze byłoby aby gość zobaczył sprzęt na jakim warzyłem piwo w Angli. Nawet do przemywania butelek przed napełnianiem i samo napelnianie i zamykanie są specjalne pomoce.
W północnym Londynie gość z Kanady warzy piwo. Sprzęt ma niemiecki. Każdy za opłatą może przejść szkolenie i samodzielnie naważyć 20 litrów piwa. Trzeba odbyć dwie sesje w czasie miesiąca.Ma 10 stanowisk i na koniec samodzielnie napełnia się butelki i zabiera do domu. W ciągu całego procesu bardzo dba się o czystość stosując jakieś środki do odkażania. Rodzaj piwa, stosowane składniki uzgadnia się na początku.Piwo dostałem po rozlaniu w butelki do Polski- dobre.
jak miszcz to już pewnie ze dwie tony tego piwa zważył?
Pozdro Damian! Good Job!
Brawo!!!!!
takich ludzi nam trzeba a nie takich co łażą bez celu z piorunami po ulicy
Ferdek kiepski zaprosił by cię na FB hehe
Super Damian
No dobra kiedy impreza?
Pozytywny koleś, gratuluję pasji.