Szynka z pieczarkami, marchewką w sosie umami

Image

Chude, delikatne mięso z szynki z pieczarkami i marchewką skąpane w aromatycznym i pełnym umami sosie? Tak, taka kuchnia też może zagościć w naszych domach. Co potrzebujemy?

Składniki:

• 700 g mięsa z szynki

• 5-6 pieczarek

• 2 marchewki

• Cebula

• Kopiasta łyżka mąki

• 250 ml bulionu (zamiast tego może być woda)

• 200 ml wina czerwonego wytrawnego

• 2 łyżki sosu sojowego

• 2 ząbki czosnku

• olej do smażenia

• 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, papryka słodka, majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić (u mnie na ósemki), cebule pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę lub posiekać.

Rozgrzać na patelni olej i usmażyć mięso na złoto. Przełożyć do rondla. Wlać bulion, wino i sos sojowy, uzupełnić gorącą wodą tak, aby mięso było przykryte płynem. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelnię wrzucić cebulę i pieczarki i również to wszystko usmażyć. Odłożyć do miseczki. Podsmażyć marchewkę, dodać ją wraz z pieczarkami do mięsa. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić przez ok. godzinę na małym ogniu, w razie konieczności uzupełniając wodę. Zagęścić mąką (ja przesiewam przez małe sitko). Doprawić papryką słodką, majerankiem i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.

Podawać z kaszą, świeżą bagietką, kopytkami, makaronem lub plackiem ziemniaczanym.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy














Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.