Pieczeń z suszonymi pomidorami

Image

Lubimy pieczenie, bo nie wymagają zbyt wiele pracy, a są smaczne, proste i doskonale wyglądają na stole nie tylko podczas domowego obiadu, ale również sprawdzają się w czasie imprez domowych i wszelakich uroczystości.

Dziś prezentujemy pieczeń z suszonymi pomidorami. Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych z mięsa, zróbmy sobie pieczeń, która swoim aromatem i smakiem zachwyci każde podniebienie.

Składniki:

- 600- 700 gramów mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub szynka),

- ok 10 pomidorów suszonych w oleju,

- mozzarella mini (10- 12 kulek),

- 3 łyżki bułki tartej lub kajzerka namoczona w mleku,

- jajko,

- cebula,

- natka pietruszki,

- dwa pomidory,

- przyprawy: sól, pieprz, oregano, czosnek kolorowy, bazylia, papryka słodka,

- olej do smażenia,

- masło i bułka do wysypania keksówki.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pomidory suszone pokroić w paski, natkę posiekać. Wymieszać mięso mielone, jajko, pomidory suszone, natkę, bułkę tartą (lub kajzerkę namoczoną w mleku), cebulkę, przyprawy. Póki co wszystko proste i nieskomplikowane, prawda?

Keksówkę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej połowę wyrobionej masy mięsnej i poukładać kulki mozzarelli. Następnie całość należy przykryć drugą połową masy mięsnej. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Ułożyć je na wierzchu masy, posypać ziołami. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego i do zobaczenia za tydzień.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy












Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.