Penne w sosie pomidorowym z tuńczykiem

Image

To ekspresowe danie, a co najważniejsze, bardzo smaczne i pożywne, takie, które da się prędko wykonać. Ile razy wracamy do domu głodni i rozdrażnieni. Nie ma obiadu? Nic nie szkodzi. Wystarczy sięgnąć do szafki i odnaleźć w niej kilka produktów.

Składniki:

- penne (ale może też być każdy inny dowolny makaron (spaghetti, kolanka czy świderki),

- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym,

- 2 puszki pomidorów lub ok. 400 ml passaty (można dodać również kilka suszonych pomidorów),

- duża cebula lub dwie małe,

- 3 ząbki czosnku,

- oliwa lub olej do smażenia,

- ser żółty, najlepiej twardy np. grana panado, cheddar, parmezan lub taki, który mamy akurat w lodówce,

- świeża bazylia,

- sól, pieprz.

Wykonanie:

Proste jak drut. Poradzi sobie z tym daniem nawet dziecko (oczywiście pod okiem dorosłego). Na początek należy rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim posiekaną cebulkę i czosnek, dodać pomidory z puszki lub passatę i jeśli używamy- posiekane, suszone pomidory. Całość dusić przez około 10 minut, dodać tuńczyka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu i przełożyć go do sosu. Dodać porwane listki bazylii, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz i dodać starty ser.

Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy











Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
~Mostek

Za trudne dla tłuszczy. Raczej stawiam na pajdę suchego chleba z połową pomidora.

~Olo

Wygląda pysznie

~abc

Ja takie robie i jest świetne.