Pieczona owsianka serowa ze śliwkami i migdałami

Image

Wszelakiego rodzaju owsianki pojawiają się bardzo często przy okazji różnego rodzaju diet. Niektórym kojarzą się z niezbyt lubianą zupą mleczną, innym z mieszanką musli, wypiekami lub deserami. Owsianka może być pyszna i właśnie zamierzamy tego dowieść.

Oto aromatyczny deser, przekąska, a i danie główne dla kogoś kto dba o wartościową dietę i lubi tego typu smakołyki. Co potrzebujemy?

Składniki:

- 250 gramów sera białego,

- niepełna szklanka płatków owsianych górskich,

- 2 jajka,

- 4 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego,

- 3 łyżki cukru lub erytrolu, jeśli ograniczasz węglowodany,

- dowolne owoce (w sezonie świetnie sprawdza się borówki, jagody lub maliny),

- płatki migdałowe do posypania,

- olejek waniliowy.

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem, dodać przepuszczony przez praskę ser biały (można zemleć), połączyć przy pomocy miksera, dodać jogurt i olejek waniliowy. Mieszając dodać płatki owsiane.

Kokilki lub niedużą formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę, dodać owoce, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra- dół.

Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy













Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
~agulica

O matko boska jutro lecę po śliwki i robię. Dzięki stalowe

~Pasibrzuch

O komentarze wróciły. To i ja wracam.
Takim śniadaniem bym nie pogardził. Ale ze śliwkami.....

~Michał

Miećka słabo z tobą. Jakbyś mi tak gotowała tobym się z tobą rozwiódł