Gołąbki smażone bez zawijania

Image

Wiele osób przeraża fakt zwijania gołąbków. I choć dla wprawnej gospodynie nie jest to zbyt wielkie wyzwanie, to dla osób zaczynających swoją przygodę z kulinariami, może okazać się trudnym orzechem do zgryzienia. Mamy dla was fajny przepis: łatwy, szybki, przyjemny. Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym.

Składniki:

- ćwiartka kapusty średniej wielkości,

- 1 torebka ryżu,

- 1 jajko,

- 2 łyżki bułki tartej,

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,

- 0,5 kg przecier pomidorowy (sos),

- 1 cebula,

- 1 l. rosołu,

- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, Vegeta, czosnek, koperek

- 1 łyżka mąki,

- tłuszcz do smażenia,

- mała śmietana lub jogurt naturalny.

Wykonanie:

Gotujemy ryż z pieprzem i solą. W osobnym garnku gotujemy do miękkości kapustę. Później kroimy ją najdrobniej jak potrafimy. Łączymy ze sobą ryż, kapustę, mięso mielone, posiekaną cebulę, 2 łyżki bułki tartej, jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. W rękach formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je na tłuszczu na złoty kolor.

Robimy sos pomidorowy (można zrobić również pieczarkowy czy grzybowy- przepisu poszukajcie w innych naszych daniach). Do gotującego się rosołu wlewany sos pomidorowy i przyprawy. Zagęszczamy mąką rozrobioną z jogurtem lub śmietaną i kilkoma łyżkami wody. Całość należy zagotować. Nasze „gołąbki” polewamy sosem.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy











Komentarze

Możliwość komentowania tego artykułu została wyłączona