Pierś z indyka w sosie śmietanowym z marchewką i groszkiem

Image

Pierś z indyka to mięso bardzo chude, dietetyczne, a przy tym smaczne i delikatne. Nadaje się do wielu potraw. Można je upiec, usmażyć, zrobić z niego kotlety, sos, ale również przyrządzić je na sposób jaki właśnie proponujemy.

Składniki

• 500 g piersi z indyka

• Ok. 350 g marchewki z groszkiem (gotowa w zalewie lub można użyć produktu mrożonego, a także świeżej marchewki i groszku, ale zmieniamy wtedy czas gotowania)

• 250 ml bulionu (może być z kostki)

• 200 ml słodkiej śmietanki 30%

• 1 łyżka masła klarowanego (lub oliwy)

• 2 małe cebulki szalotki

• 2 łyżki mąki

• Sól, pieprz, curry, papryka słodka

• Koperek

Pierś z indyka pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa z obu stron posypać solą, pieprzem oraz słodką papryką. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło. Każdy plaster mięsa smażyć na złoto z obu stron.

Szalotkę posiekać. Pod koniec smażenia dodać ją do mięsa (aż się zeszkli). Na patelnię wlać bulion. Dusić mięso przez około 5 minut. Następnie dodać marchewkę z groszkiem. Po około minucie (powinna już być miękka jeśli jest z zalewy, jeśli mrożona- gotuje się według przepisu na opakowaniu, świeża będzie wymagała dłuższej obróbki cieplnej) wlać słodką śmietankę. Gotować kolejną minutę. Doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną curry. Posypać koperkiem.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy













Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =