Co warto wiedzieć o bemarach gastronomicznych?

Image

Podawanie dań posiadających odpowiednią temperaturę jest jedną z najważniejszych cech dobrej kuchni w każdej restauracji, barze czy hotelu. Współczesny rynek oferuje szeroki wybór różnego typu bemarów gastronomicznych, niezbędnych w lokalach serwujących wysokiej jakości potrawy.

Bemary gastronomiczne - doskonałe do dań serwowanych na zimno i na ciepło!

W czasie większych imprez towarzyskich, jak wesela, komunie czy urodziny, lokal gastronomiczny musi zapewnić doskonałą obsługę sporej liczbie gości. Często jest to zadanie wymagające. Podanie potrawy w odpowiedniej temperaturze, kiedy zajmujemy się większą ilością klientów naraz, może przysporzyć trudności. Z pomocą przychodzą w takich sytuacjach bemary gastronomiczne, które utrzymują ciepło wcześniej przygotowanych dań.

Istnieje szereg zasad dotyczących tego, w jaki sposób powinno podawać się poszczególne potrawy. Jedzenie serwowane na zimno należy dostarczyć gościom w temperaturze ok. 4ºC, dania główne oraz ciepłe desery muszą mieć co najmniej 63ºC, a zupy nie mogą być chłodniejsze niż 75ºC. Pamiętajmy o tym, że gorące dania, które wcześniej zostały schłodzone, powinny zostać podgrzane nawet do wyższej temperatury (ok. 75ºC), aby zapewnić bezpieczeństwo ich spożycia.

Każda potrawa musi być przechowywana w osobnym bemarze. Koniecznie trzeba mieć na uwadze to, że ciepłe dania trzymane w podgrzewaczu mogą w nim przebywać maksymalnie dwie godziny (po tym czasie nie nadają się już do spożycia). Bemary powinno się wyposażyć w osobne szczypce lub łyżki do nakładania potraw w celu zachowania odpowiedniego poziomu higieny.

Najlepsze dla bufetów i restauracji samoobsługowych

Bemary gastronomiczne sprawdzą się w każdym punkcie, który odwiedza duża liczba klientów. To wyjątkowo praktyczne rozwiązanie we wszelkiego rodzaju bufetach. Jeśli szukamy narzędzia, które jednocześnie usprawni i ułatwi pracę w kuchni, zdecydowanie dobrym rozwiązaniem jest tutaj bemar gastronomiczny - działanie tego sprzętu to klucz do sukcesu wszystkich punktów szybkiej obsługi.

Bemary gastronomiczne wyposażone są w naczynia zapewniające utrzymanie prawidłowej temperatury; niektóre posiadają również dodatkową grzałkę. W lokalach takich jak np. restauracje samoobsługowe zazwyczaj są przytwierdzone do lady. W samej kuchni zaś używa się bemarów stołowych elektrycznych. Tradycyjnie pojemnik z żywnością w takim urządzeniu otoczony jest ciepłą wodą, podtrzymującą prawidłową temperaturę potraw. Woda ta jest podgrzewana albo w sposób elektryczny albo przez palnik gazowy.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~złomiarz

I kogo to obchodzi ? To super urządzonko jest dla większej ilości ludzi, a teraz każdy ma siedzieć sam. Tak masoni sobie zażyczyli, więc rządzący zarządzili, bo nie mieli innego wyjścia jezyk i nikomu żadne bemary nie są potrzebne.