Zupa pieczarkowa ze smażonymi warzywami

Image

Zupa z pieczarek jest delikatna, aromatyczna i zarazem sycąca. Warto przygotować ją na obiad i zaserwować rodzinie. Na pewno przypadnie wszystkim do gustu.

Składniki:

• ½ kg pieczarek

• 1 duża marchewka (lub 2 małe)

• Cebula szalotka

• 2 sporej wielkości ziemniaki

• ¾ szklanki drobnego makaronu (małe muszelki, gwiazdki lub nitki)

• 500 ml esencjonalnego bulionu (może być z kostki)

• Łyżka masła klarowanego

• Łyżka oliwy z oliwek

• Łyżka lub dwie śmietany 22%

• Po dwie łyżki siekanego koperku i natki pietruszki

• Sól i pieprz, kurkuma do smaku

Wykonanie

Pieczarki oczyścić i umyć. Pokroić w cienkie plasterki (nie masakrować!). Szalotkę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać pieczarki, a po około 2 minutach cebulkę. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po odparowaniu płynu z pieczarek dodać startą na tarce marchewkę, a następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę podsmażyć. Całość przełożyć do garnka (ziemniaków można nie smażyć). Dodać gorący bulion oraz ok 1,5 litra wody. Pogotować aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wsypać suchy makaron. Gotować do miękkości ziemniaków i makaronu. W kubku rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, żeby go zahartować. Wlać do zupy. Doprawić sola i pieprzem oraz odrobiną kurkumy. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Podawać z bagietką.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy












Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =