Syrniki, czyli doskonałe placki w kilka minut

Image

Syrniki to placuszki znane z Rosji, Ukrainy, i Białorusi. U nas też przyjęły się już na dobre. Dlaczego? Bo są pyszne i łatwe w wykonaniu.

Składniki

- Ok. 250 g sera twarogowego,

- 3 łyżki mąki plus dodatkowo 1 łyżka do obtoczenia,

- 1 jajko,

- 1 łyżka z górką cukru,

- aromat waniliowy,

- olej do smażenia

Wykonanie

Ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko i cukier. Wymieszać. Dodać mąkę i aromat waniliowy. Całość połączyć ze sobą w jednolitą masę. Formować płaskie placuszki. Obtaczać w mące. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Podawać na przykład z domowymi konfiturami, owocami, sosem czekoladowym. U nas wersja z karmelizowanymi jabłkami w soku pomarańczowym. Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy









Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =