Placuszki bieszczadzkie z grzybami leśnymi

Image

Po raz pierwszy to danie jedliśmy w Bieszczadach przed wieloma laty. Oczywiście zachwyceni smakiem spytaliśmy o przepis. Okazało się, że nie jest trudny. Teraz więc dzielimy się nim z Wami. Do wykonania placuszków potrzebne nam będą suszone leśne grzyby. Na pewno macie spore zapasy, bo w tym roku pogoda dopisała i grzybów w lesie było bez liku. Sami mamy pokaźnych rozmiarów „zestaw” na najbliższą zimę i lato. My tu gadu, gadu, a obiad się sam nie zrobi, a więc do roboty!

Składniki:

- 1 kg ziemniaków,

- 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,

- 1 jajko,

- 2 garście suszonych grzybów leśnych,

- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,

- sól, pieprz, szczypta majeranku,

- tłuszcz do smażenia.

Sos:

Dzień wcześniej moczymy grzyby w wodzie. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości w około 1- 1,5 l. wody. Później doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą majeranku. W 3 łyżkach wody rozrabiamy jogurt (lub śmietanę) i 2 łyżki mąki. Wlewamy do gotującego się sosu i mieszany aż do zgęstnienia. Sprawdzamy czy nie trzeba doprawić. Pyszny, prawda?

Placuszki:

Gotujemy ziemniaki, a później je ubijamy lub przepuszczamy przez praskę, ewentualnie możemy zemleć (jak kto tam woli). Gdy ostygną, dodajemy jajko, mąkę, sól (około 1 łyżeczka). Wyrabiamy jednolite ciasto. Dosypujemy mąki tyle, ile trzeba, czyli jeśli nie chce nam się wyrobić jednolite ciasto, musimy dodać tyle mąki, żeby całość miała zwartą konsystencję. Zależy to w dużej mierze od gatunku ziemniaków. Niektórzy dodają 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ja nie. Z ciasta toczymy sobie wałek i kroimy go w plastry około 1,5 cm. Tworzymy placuszki wielkości dłoni. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Z podanego przepisu powinno wyjść około 8 placków.

Gorące placuszki polewamy sosem. Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy












Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =