Racuszki jak pączusie

Image

Takie racuszki pamiętam z przedszkola. Były puszyste, aromatyczne i baaardzo smaczne. Jako dzieciaki, kochaliśmy je. Miały różne kształty, które zachwycały nas. Zanim racuszek trafiał do buzi, był oglądany i komentowany zespołowo. Ach, te dawne czasy…

Składniki:

- 200 gramów mąki pszennej najlepiej tortowej,

- 25 gramów drożdży,

- cukier waniliowy,

- 2 kopiaste łyżki cukru,

- 1 jajko,

- 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka,

- szczypta soli,

- 1 łyżeczka spirytusu,

- olej do smażenia,

- cukier puder do posypania.

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru i mąki (mleko ma mieć temperaturę pokojową). Taki zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. Musimy zaczekać aż potroi swoją objętość.

Pozostałe składniki wrzucamy do miski. Dorzucamy zaczyn (oczywiście jak już urośnie). Miksujemy. Całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. I znów odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy potroi swoją objętość, ciasto jest gotowe. Można także użyć pół paczuszki drożdży suchych. Wówczas mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i miksujemy. Czekamy aż wyrośnie.

Rozgrzewamy olej w garnku. Na gorący tłuszcz łyżką nakładamy porcje ciasta. Będą rosnąć więc zachowajcie odległość (łyżkę za każdym razie należy zmoczyć w zimnej wodzie, wówczas nie będzie nam przylegać do niej nasze ciasto).

Smażyć z obu stron aż racuszek będzie rumiany. Wykładamy na ręcznik papierowy celem odsączenia oleju. Można „nabić” je szprycą dżemem. Posypać cukrem pudrem. U nas je się z ćwiartkami jabłek oprószonymi cynamonem. Uwaga! Są pyszne!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy









Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
~Joanna

~Czesław mają akcje na fb kupuj we wtorki wspieraj lokalne restauracje, ale nie zauwazyles... tu tez pracuja ludzie i nie beda za darmo komus robic rekla my, bo z rekla m sie utrzymują.. wiele restauracji nie odczuwa ograniczen, idz np. zobacz jakie sa kolejki do kebabu na Okulickiego, ludzie chodza po pizze lub zamawiaja do domow... Ci co prowadza portal tez musza z czegoś zyc... sam cos zrób dla restauracji, najlepiej mowic innym co maja zrobic, komu dac, komu zrobic dobrze...polska mentalnosc cudzymi rękoma nie?
tu sa przepisy kulinarne a nie dzial bezpłatnej rekla my. u mnie racuszki dziś byly na kolację, dzieciaki zachwycone!!!

koraa2

Przepisy są fajne,nie chcesz to nie zaglądaj.Wypadałoby uszanować czyjąś pracę chociaż, ale lepiej pisać głupi komentarz.Racuszki są bardzo fajne,mam podobny przepis

~Czesław

Jesli chcecie prowadzić kącik kulinarny, to może ruszcie w miasto. Pokażcie co gotuja bary, pizzerie, restauracje w mieście.
Te biznesy potrzebuja teraz pomocy.
No ale to trzeba by chcieć....

~Pasibrzuch

Już nikomu się nawet nie chce komentować tych waszych przepisów.....