Klopsiki
mięsno- ryżowe w sosie

Image

Aromatyczne danie, które swym kunsztem dotrze do wszystkich kubków smakowych rozchodząc się rozkoszą po podniebieniu. Warto je go spróbować i warto przygotować, by sprawić przyjemność nie tylko sobie, ale i swoim bliskim.

- 0,5 kg mięsa mielonego,

- 200 gramów ryżu,

- 2 łyżki kaszy manny,

- 2 łyżki bułki tartej,

- 3 marchewki,

- 1 pietruszka,

- 1 jajko,

- 1 cebula,

- ząbek czosnku,

- 500 ml passaty pomidorowej

- 10 dkg żółtego zera,

- 3 łyżki oleju,

- łyżeczka papryki słodkiej,

- łyżeczka oregano,

- 0,5 łyżeczki chili,

- sól,

- pieprz,

- pęczek natki.

A teraz przygotowanie. Na początek należy ugotować ryż na sypko. Pokroić natkę. W misce wymieszać ryż, mięso mielone, jajko, kaszę mannę, część bułki tartej (1 łyżka), pół pęczka natki, część przypraw (papryka słodka, chili, sól, pieprz).

Uformować wilgotną ręką nieduże klopsik. Otoczyć w pozostałej bułce tartej i smażyć na złoto na patelni. W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, a warzywa zetrzeć na tarce. Usmażone klopsiki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Na patelni zeszklić cebulę, po czym dodać do niej starte warzywa: marchewkę i pietruszkę.

Dusić przez parę minut, a następnie dodać passatę pomidorową i posiekaną natkę. Doprawić do smaku pieprzem, papryką, oregano, solą. Sos pomidorowy przełożyć na klopsy.

Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (piekarnik ustawiony na „góra- dół”). Po tym czasie posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.

Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy
















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Aneta

ja tez dodaje do pulpetów do środka bulkę tartą, wówczas są zwarte, a kulki są gotowane czy pieczone i nie są twarde! są pyszne... chyba, że lubicie PRL-owskie paciuchy to smacznego.

~Majone

Koniecznie musisz to zaserwować na partyjnych jasełkach, a nie czekaj ... oni już tu nie przyjadą, bo wszystko się w Polsce wali smiech2

~Majone

Gdyby nie pandemia biłyby się o ciebie najsłynniejsze kuchnie świata smiech2

~La bandida

Bułki tartej nie dawajcie do sirodka bo pożniej takie twarde wychodzą hehe kmtw

~Pasibrzuch.

Niezwykle kunsztowne danie.......
Ryż, bułka tarta I jeszcze kasza manna.
Kuchnia rodem z minionej epoki.

~Oleh

Bułkę tartą daje się tylko do obtoczenia. Do środka dajemy czerstwą namoczoną w wodzie lub mleku(jak do mielonych). Dzięki temu wyjdą mięciutkie a nie twarde gnioty.