Zupa krem z brokułów

Image

Czas na jakąś smaczną zupę. Lubicie zupy? Mamy dla Was dziś ciekawą propozycję. Zupa krem z brokułów z czosnkowymi grzankami i chipsem z parmezanu. Danie aromatyczne, smakowite i sycące, a do tego proste w wykonaniu. Bierzemy się za robotę!

Składniki:

- brokuły (1 duży lub 2 małe),

- 1 posiekany ząbek czosnku,

- 1 cebulka,

- 1 ziemniak,

- 300 ml bulionu warzywnego,

- serek topiony śmietankowy (lub miękki ser feta, ser gorgonzola lub jogurt lub śmietana),

- masło klarowane (lub oliwa).

Wykonanie:

W garnku rozgrzać masło klarowane. Podsmażyć na nim cebulę i posiekany czosnek. Wrzucamy brokuły połupane w różyczki, pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy całość bulionem (tak, by zakrył warzywa). Gotujemy około 15 minut, aż do miękkości. Dodajemy serek topiony (lub inny serek albo jogurt/śmietanę). Na końcu całość miksujemy.

Podajemy z pokruszonym serem gorgonzola (lub feta), grzankami czosnkowymi (pokroić chleb lub bułkę w kostkę, posypać startym czosnkiem, ewentualnie ziołami, posolić, obsmażyć na rumiano na maśle lub innym tłuszczu na patelni), chipsem z parmezanu. Jak zrobić takiego chipsa? Wystarczy zetrzeć parmezan, wymieszać go z ziołami (jakie nam smakują, może to być oregano, bazylia, czosnek granulowany, pieprz itp., może też być bez przypraw). Na rozgrzanej patelni kładziemy papier do pieczenia, a na nim rozklepujemy „na talarka” parmezan. Dociskamy łyżką (mocno rozklepać). Smażymy z obu stron (chipsy parmezanowe mogą być też pieczone w piekarniku).

Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy








Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =