Letnie kontrole Sanepidu
Na terenie województwa podkarpackiego, w okresie od 24.08.2020 r. do 30.08.2020 r., Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 69 kontroli sanitarnych, w ramach wzmożonego nadzoru sanitarnego w okresie wypoczynku letniego, szczególnie w zakładach żywienia zbiorowego, wytwórniach lodów i ciast, automatach do produkcji lodów, obiektach zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych i przy trasach turystycznych, obiektach w miejscach zgromadzeń lub masowego przemieszczania się ludności w zakresie warunków zapewniających bezpieczeństwo żywności i żywienia. Przeprowadziła również 58 wizytacji zakładów w zakresie przestrzegania obostrzeń ograniczających rozprzestrzenianie się koronawirusa.
Kontrole sanitarne i wizytacje przeprowadzono w dni robocze oraz w dni ustawowo wolne od pracy w godzinach roboczych, oraz w godzinach popołudniowych.
W ciągu minionego tygodnia skontrolowano:
• 28 restauracji,• 4 bary,
• 1 stołówkę,
• 10 zakładów małej gastronomii,
• 1 wytwórnię ciast i lodów,
• 3 automaty do produkcji lodów,
• 22 innych zakłady takie jak: domy weselne, sklepy spożywcze, stoiska na placu targowym, stoiska spożywcze na imprezie artystycznej.
Wizytacje przeprowadzono w 4 restauracjach, 1 barze, 4 zakładach małej gastronomii, 1 wytwórni ciast i lodów, 5 automatach do produkcji lodów, 43 innych zakładach.
W dni wolne od pracy przeprowadzono w wyżej wymienionych zakładach spożywczych ogółem 32 kontrole sanitarne i 58 wizytacji, natomiast po godzinach urzędowania skontrolowano 17 zakładów i przeprowadzono 1 wizytację.
Kontrole sanitarne skupiły się między innymi na kontroli warunków higieniczno – sanitarnych, stanu technicznego wyposażenia, zaopatrzenia w wodę, dokumentacji potwierdzającej szkolenie personelu pracującego z żywnością w sprawach higieny żywności.
Kontrole sanitarne ujawniły zaniedbania natury higieniczno – sanitarnej takie jak:
– na etapie porcjowania i sprzedaży żywności (lodów gałkowych i lodów z automatu) brak ochrony żywności przed zanieczyszczeniem, stanowisko dostępne dla osób postronnych,
– odpady żywnościowe i niejadalne produkty uboczne składowane w kuchni w pojemnikach bez pokryw,– brak dokumentacji sankcjonującej odpowiednie zaopatrzenie w wodę pitną dla zapewnienia, że środki spożywcze nie są zanieczyszczone,
– brak dokumentacji potwierdzającej szkolenie personelu pracującego z żywnością w sprawach higieny żywności,
– powierzchnie ścian i sufitów w pomieszczeniach zaplecza kuchennego w złym stanie techniczno – sanitarnym, z widocznymi zaciekami, miejscami niezmywalne,
– otwory wentylacyjne w kuchni i magazynie spożywczym niewykończone w sposób uniemożliwiający gromadzenie zanieczyszczeń (brak stosownych osłon).
W związku powyższym osoby winne zaniedbaniom natury higienicznej zostały ukarane grzywnami w drodze mandatów karnych w liczbie 1 na kwotę 200 zł, natomiast w związku z usterkami natury technicznej, wszczęto postępowanie administracyjne zakończone wydaniem decyzji nakazującej usunięcie uchybień.
Komentarze
"pandemia" nie "pandemia", jeść coś trzeba
To oni mają jeszcze czas w czasach pandemi covid latać po knajpkach haha a na tvn pokazuja sąc i gdynie i taki zapi,... Mają ze czasu telefonu nie mają panie kiedy odebrać haha tòż to szok hehe ktoś kłamie
To jest prawdziwa wydajność sanepidu...
Dziwić się że nie radzą sobie gdy przyjdzie nieplanowana sytuacja(np.Koronawirus)
Najlepiej po 8 godzinek, 5 kawusi, ciasteczka i do domciu.
Ściema w żadnej restauracji niebylo kontroli
200 zł
Muszą się właściciele lokali bać jak diabli tych kontroli.