Pasztet z cukinii

Image

Pasztet z cukinii to danie głównie sezonowe. Latem i jesienią, gdy cukinię można kupić za grosze lub wyhodować we własnym ogródku lub na balkonie (tak, tak, wiele osób uprawia obecnie na własnych balkonach i tarasach pomidory, ogórki, cukinię, zioła czy pienne truskawki, ja również), takie delicje można mieć na co dzień. Na korzyść tej potrawy przemawia fakt, że sprawdza się jako samodzielne danie, dodatek do mięs i surówek lub coś smacznego na kanapkę.

Składniki:

- 700 g młodej cukinii,

- 3 marchewki,

- 1 duża cebula,

- 3 jajka,

- 100 g sera żółtego,

- 100 g fety,

- 1/2 pęczka natki pietruszki,

- 1 szklanka bułki tartej,

- 100 ml oleju,

- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa.

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i odstawić na pół godziny. Marchewkę i cebulę zetrzeć na małych oczkach (z tartej cebuli odcisnąć sok). Ser żółty zetrzeć, a fetę pokruszyć w palcach (możemy zamiast fety użyć większej ilości sera żółtego, ale polecam fetę).

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Natkę posiekać. Cukinie odcisnąć. A teraz całość połączyć w większej misce: odciśniętą cukinię, tartą marchew, tartą cukinię, ser żółty, pokruszoną fetę, żółtka, bułkę tartą, pianę z białek, olej, posiekaną natkę oraz przyprawy: sól, pieprz, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki granulowanego czosnku, gałkę muszkatołową (do smaku). Jeżeli dodaliście fety, uważajcie na sól! Feta bywa mocno słona!

Wszystkie składniki należy wyrobić na zwartą masę, keksówkę (lub inną niedużą formę) posmarować masłem lub olejem. Wyłożyć masę. Wierzch wysmarować olejem. Piec 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach Celsjusza (góra dół). Wyciągnąć i ostudzić.

Smacznego!

Przewiń do komentarzy










Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =