Owocowe Serniczki z kubeczka

Image

Serniczek własnej roboty, mały deserek do przekąszenia dla nas i dziecka, zrobiony od A do Z samodzielnie, to rozkosz i pewność, że wiesz co jesz. Jest przy nim trochę pracy, ale warto, bo smak jest mega!

SKŁADNIKI:

Serek:

- 3 litry mleka

- 400 gram jogurtu naturalnego (takiego niepasteryzowanego)

- kubek śmietany niepasteryzowanej

Galaretka:

- 1 szklanka domowego soku z owoców (u mnie jagodowy)

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 5 łyżeczek żelatyny

- 1,5 szklanki wody

Owoce:

- maliny, jeżyny, jagody, borówka amerykańska

WYKONANIE:

SER: Do garnka wlewamy mleko (może być nawet UHT- w tym przypadku serek będzie rzadki, ja robię właśnie z takiego), śmietanę, jogurt i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką. Na drugi dzień mieszamy i lekko podgrzewamy. Na tym etapie powinien nam się zrobić jogurt. Zostawiamy to znów na jakiś czas (2-3 godziny). Znów podgrzewamy. Wytrącony serek zbieramy oddzielając go od serwatki. Jeśli nasz serek jest rzadki, wystarczy go zmiksować i dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę (według przepisu na opakowaniu). Jeśli mamy ser twardy, trzeba dolać mleka, tak, by po zmiksowaniu konsystencja przypominała ciasto naleśnikowe. Średnio na 1 litr rzadkiego serka wypada 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody, ale sprawdzajcie proporcje na opakowaniu żelatyny.

Serek posłodzić do smaku cukrem pudrem (ile nam pasuje). Wlać do kubeczków jednorazowych, pojemniczków, pucharków itp. Pozostawić do stężenia (w lodówce).

GALARETKA: Sok owocowy, sok z cytryny i wodę doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wymieszać i rozpuścić żelatynę. Galaretki nie trzeba słodzić, ponieważ sok jest już dostatecznie słodki. Mowa tu o soku domowym, nie takim z kartonu do picia, lecz takim, który się rozcieńcza z wodą (syrop).

Jak już stężeje serek, wsypujemy owoce. Kiedy galaretka zacznie się żelować, wlewamy ją na owoce.

Serniczki są pracochłonne, a przede wszystkim, czasochłonne. Można też kupić kilka serków typu Danio i zmiksować je z mlekiem (konsystencja ciasta naleśnikowego) i całość wymieszać z odpowiednią ilością rozpuszczone w ciepłej wodzie żelatyny (patrz przepis na żelatynie). Galaretka też może być z torebki. Smacznego!

Przewiń do komentarzy








Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =