Kotlety nadziewane

Image

Mielone często goszczą na polskich stołach. Są „szybkie”, jeśli chodzi o czas przyrządzania, a także wszystkim smakują. Dziś propozycja podania kotletów mielonych w nieco odmienny sposób. Jesteście gotowi? To startujemy! Czego potrzebujemy?

Oto składniki.

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe

- 1 cebula

- 2 jajka

- ok. 8 średniej wielkości pieczarek

- kilka piórek szczypiorku

- 4 łyżki bułki tartej

- 1 ogórek kiszony

- sól, pieprz, koperek

Wykonanie

Kotlety: Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą, 1 jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej lub 1 małą namoczoną bułeczką. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Farsz: posiekane pieczarki, szczypior, ogórek kiszony i 2 łyżki bułki tartej plus sól, pieprz, koperek, 1 jajko wyrabiamy na jednolitą masę.

Z mięsa mielonego formujemy płaskie placuszki, na wierzch układamy trochę farszu, zawijamy lub zakrywamy kolejnym placuszkiem z mięsa mielonego. Turlamy sobie w rękach kotlecik tak, by masa nie wyszła na zewnątrz.

Obtaczamy w bułce tartej i gotowe! Teraz wystarczy usmażyć na patelni na tłuszczu z każdej strony i przystąpić do delektowania się pysznimy kotlecikami.

Podawać z frytkami, ziemniaczkami lub chlebem.

Mięso można też rozwałkować w całości, nadziać farszem, zwinąć i w brytfance upiec w piekarniku. Później wystarczy pokroić w grube plastry. Przy okazji można upiec również pokrojone w plastry lub jak frytki belgijskie ziemniaczki.

Smacznego!

Przewiń do komentarzy











Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
koraa2

To nie jest sznycel

~breaking news

~kucharz, mielone,najlepiej z osła

~też kucharz

Panie kucharzu, mielone njlepiej mieszane (wołowe z wieprzowiną), ale niech to będzie sprawa smaku i osobistych preferencji.

~kucharz

Ale jakie to mięso mielone?? Z czego?? Wołowina czy wieprzowina a może baranina czy inny rodzaj mięsa? . Idziecie po najmniejszej linii oporu, byle co byle zjeść. Tak samo jak wasze słynne danie z Biedronki. Co to za jakaś moda nowa? Tam przeszliście samych siebie, za taniochę danie robiliście. Teraz tutaj też nie lepiej. Mięso mielone to może być z ryby albo żaby. I co takie też może być?

~Wikary Madeja

Czy w Galicji od dobrych set lat nie mówimy na to sznycel????

Kotlet nadziewany.... Ludzie kochani.....

~Mmm

Muszą być dobre.
Jutro zrobię.
Dziękuję za przepis.