Sos z tuńczyka do makaronu

Image

Skoro dziś Środa Popielcowa i wielu z Was będzie szukać pomysłu na postny obiad, mamy propozycję. To niezwykle proste danie przyrządzić potrafi każdy. Jest bardzo smaczne i pożywne, a do tego na przygotowanie go wystarczy maksymalnie 15 minut. Proporcje pozwolą przygotować potrawę dla 3-4 osób.

Składniki:

- 2 puszki tuńczyka w oleju

- koperek suszony lub świeży

- 1 łyżka musztardy delikatesowej

- ½ litra rosołu (można użyć kostki rosołowej lub wersja postna- wywar z warzyw)

- sól, pieprz cytrynowy lub zwykły

- pół dużego opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego lub kwaśnej śmietany

- makaron

- młoda cebulka, szczypiorek

- 2 łyżki mąki

Wykonanie:

Ten sos zrobi się sam, a poradzi z nim sobie nawet ten, który na co dzień potrafi przypalić wodę. Przepis jest o tyle fajny, że danie powstaje naprawdę szybko. Gdy więc zmęczeni wracacie po pracy do domu, a macie ochotę na coś smacznego na ciepło, oto macie to, czego potrzebujecie. Ale do rzeczy.

Kroimy młodą cebulkę i lekko ją podsmażamy (jeśli użyjemy szczypiorku, wrzućmy go na sam koniec). Do garnka trafia następnie tuńczyk. Ja kupuję w oleju, bo jest najbardziej aromatyczny, nierozdrobniony, ponieważ lubię, gdy w sosie pływają mi większe kawałki ryby, ale użyjcie jakiego tylko chcecie. Zalewamy wszystko rosołem lub wodą z kostką rosołową (jeśli używacie…). Mieszamy. Wrzucamy posiekany koperek lub łyżkę suszonego. Dodajemy łyżkę (lub mniej, jak kto lubi) musztardy. Znów mieszamy, by wszystko dobrze się połączyło. Pieprzymy (do ryby świetnie pasuje pieprz cytrynowy), solimy.

W jogurcie lub śmietanie rozrabiamy 2 łyżki mąki (dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek). Hartujemy to dwoma łyżkami gorącego sosu. Do sosu wlewamy naszą mieszankę ciągle mieszając. Gdy wszystko się zagotuje, sos jest gotowy.

Polewamy nim makaron (oczywiście taki, na jaki mamy akurat ochotę). Do sosów tego typu sprawdzają się dobrze kolanka, penne, muszelki, świderki, ale też te typu spaghetti.

Smacznego i do zobaczenia za tydzień.

Przewiń do komentarzy










Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Karol

Do: "~Gosia" jak ci się nie podoba to nie czytaj !

~Gosia

A ten portal jest katolicki? Bo jesli tak to bardzo prosze zmienic nazwe ze stalowe miasto na jakas inna. Nie kazdy hest katolikiem w tym kraju, w tym miescie, na tym swiecie

~trolix

Do -> Gordon ramsay. Po co wchodzisz i hejtujesz? Nie podoba sie nie wchodz a nie tylko trolujesz!

~boby

Od dawna tak robię ale bez rosołu i mąki.

~Gordon ramsay

W dobie internetu i świetnych przepisów dostępnych w sekundy w formie filmów z opisem produkcji wy tu takie kapska wrzucacie na stronę z newsami..

~Roma

Ja już po zakupach, zaraz będę robić

~dymensja

Świetny przepis, właśnie zajadam umiech

Obrazek

~Aneta

Bez mąki taki sosik będzie wodą, a nie sosem. Zawiesiste, ciężkie sosy możesz zredukować, ale nie sosy na bazie głównie śmietany (śmietany vel jogurtów). Dodanie do całego garnka łyżki czy dwóch mąki sprawi, że sos będzie miał konsystencję zaledwie ciasta naleśnikowego, więc jak się nie znasz na gotowaniu, lepiej pozostań przy zamawianiu jedzenia przez telefon umiech Spytaj babci jak się gotowało dawniej i jakie były najsmaczniejsze potrawy. Teraz się ludziom co poniektórym przestawiło w głowie z pewnymi rzeczami, a normalne, polskie jedzenie jest gwałcone idiotycznymi pomysłami. Fajnie, że zastępuje się śmietanę jogurtem (choć łyżka śmietany chyba nie sprawi, że się nagle pochorujesz), że daje się dużo mniej mąki, cukru do ciast, ale ludzie, nie przesadzajcie!

ewka_marchewka

Polecam zrobić bez mąki