Smakowicie w Ekonomiku

Image

II Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny pod hasłem „Walentynkowy czar” za nami. I tym razem było smakowicie, i tym razem pachniało w całej szkole wspaniale, i tym razem komisja konkursowa miała nie lada orzech do zgryzienia.

Do konkursu zgłoszono po dwóch najlepszych uczniów ze szkół gastronimicznych. Do Stalowej Woli przyjechali więc młodzi artyści kulinarni z Rzeszowa, Leżajska, Sandomierza. Komisja konkursowa oceniała smak, wygląd, pomysł, nawiązanie do święta zakochanych, zastosowane techniki przygotowania potraw czy organizację w miejscu pracy. Po 2,5 godzinach dania (główne i deser) były oceniane. A oto wyniki konkursu.

I miejsce

Krystian Tarczon - Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.

1. Polędwiczka z dorsza z mulami w białym winie, chrupiące sardynki i opalane warzywa

2. Mus z białej czekolady z puree z mango, chipsami z jogurtu, pudrem z truskawek i świeżymi owocami

II Miejsce

Natalia Nykiel - Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku

1. Filet Afrodyty

2. Słodki Pocałunek

III Miejsce

Zuzanna Hepnar - Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie

1. Sakiewki z żurawiną na szpinakowym puree w asyście granatowego sosu

2. Czekoladowy fondant z malinową nutką

Wyróżnienie

Aleksandra Gładysz - Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu

1. Łosoś z zapieczoną kaszą gryczaną i pomidorkami config

2. Czekoladki z chili i wanilią w płatkach róż

Wyróżnienie

Sabina Kobylańska - Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie

1. Śródziemnomorska piramidka z puree z kalafiora na wiśniowo- czekoladowym dywanie

2. Serniczkowa chmurka z sosem truskawkowo – imbirowym

Pozostałe potrawy bez miejsc konkursowych

Marta Zawada - Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku:

1. Przysmak Damy Cameliowej

2. Lasagne Romea i Julii

Weronika Duma - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzeg:

1. Zmysłowa gruszka z uwodzicielskim musem czekoladowym

2. Zakręcony duecik z nutką szpinaku w towarzystwie puree z buraków

Arkadiusz Kupiec - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli:

1. Morski duet skąpany w białym winie, z sosem pomarańczowo-imbirowym na ryżowym piasku

2. Lava Cake z mlecznym wnętrzem i sosem z mango

Mateusz Dąbal- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli:

1. Kaczka z arancini z batatów i musem buraczkowo-rabarbarowym

2. Tęczowe serce z sosem adwokatowo-czekoladowym i paluszkiem snickersowym

Martin Nowak - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzegu:

1. Czekoladowa eksplozja z malinową rozkoszą

2. Złocisty kurczak z beszamelem w objęciach sakiewki szpinakowej

Justyna Nagórna - Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu:

1. Kotleciki jagnięce, puree ze szparagów i imbiru, czerwony pęczak, karmelizowana cebula faszerowana groszkiem z kruszonką ziołową

2. Mus czekoladowy, żelka truskawkowa, kruche ciastko czekoladowe i cygaretowe z pianką cytrynowo-miętową

Przewiń do komentarzy














Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~bethka

opis potrawy Mateusza Dąbala jest najbardziej walentynkowy i powinien wygrać!