Bigos receipe health blog
Bigos to popularna polska potrawa, która króluje na wielu polskich stołach przy okazji świąt, ale i w zwykłe dni. Czym jest bigos i skąd taka jego popularność?
Czym jest bigos?
Bigos to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. To danie składa się w głównej mierze z kapusty, ale w jej składzie może się znaleźć także kilka innych rzeczy. I choć jest to potrawa kuchni polskiej, w zasadzie w każdym polskim domu smakuje inaczej, bo zawiera poszczególne składniki w różnych proporcjach.
Bigos jako potrawa, może być spożywany w różnej formie. W połączeniu z ziemniakami może być daniem obiadowym. Równie dobrze można bigos zjeść np. na kolację z chlebem posmarowanym masłem. Często bigos serwowany jest na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc.
Jakie właściwości zdrowotne ma bigos?
Ponieważ głównym składnikiem bigosu jest kapusta kiszona i kapusta świeża, zawiera on dużą ilość błonnika, który ma pozytywny wpływ na układ trawienny, pomagając jednocześnie w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Za sprawą dodatku w postaci mięsa, bigos jest też źródłem białka, co chroni przed anemią. Oprócz tego zawiera w sobie żelazo, sód i potas. Potrawa ta jest polecana osobom ze stanem przedcukrzycowym, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, więc nie doprowadza do skoków poziomu cukru we krwi. Przede wszystkim jednak, bigos to duża dawka witaminy C zawartej w kiszonej kapuście. Być może za sprawą tych właściwości bigos jest coraz popularniejszy w Holandii, gdzie zachwycają się nim szczególnie osoby aktywne fizycznie, jak również osoby z kręgu Train and Gain.
Przepis na bigos - łatwy i szybki
Bigos jest potrawą łatwą w przygotowaniu. No dobrze, ale jak zrobić pyszny bigos?
Najpierw składniki. Do przygotowania bigosu potrzebujesz:
• kapusty kiszonej• kapusty świeżej
• marchewki
• cebuli
• suszonych grzybów
• kiełbasy
• boczku lub mięsa wołowego
• koncentratu pomidorowego
• wina wytrawnego (białego lub czerwonego).
Przygotowanie bigosu zacznij od zagotowania wrzątku i zalania nim grzybów. W późniejszym etapie użyjesz ich razem z wodą. W dużym garnku wylej na dno odrobinę oleju i włóż do niego świeżą kapustę pokrojoną w cienkie paski. Pod wpływem ciepła kapusta zacznie się kurczyć. Regularnie mieszaj kapustę podlewając ją wodą, by nie przywarła do dna. W międzyczasie podsmaż na patelni kiełbasę i mięso pokrojone w drobne kawałki. Dodaj je do kapusty razem z grzybami i wodą z namaczania. Dorzuć też kiszoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy i odrobinę wina do smaku i na niewielkim ogniu gotuj, gotuj, gotuj. Daj szczyptę pieprzu, a bigos będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Komentarze