Robot planetarny w kuchni, czyli niezbędne narzędzie dla każdego miłośnika pieczenia

Materiał zewnętrzny Image

Lubisz słodkie desery, chętnie buszujesz w kuchni, wypróbowujesz nowe przepisy na ciasta i ciasteczka? W takim razie na pewno potrzebujesz robota planetarnego. Zobacz, czym różni się robot planetarny od zwykłego i w jaki sposób ułatwia prace kuchenne.

Jak działa robot planetarny?

Jak wygląda i działa robot kuchenny (https://www.eldom.eu/sklep/kategoria/roboty-kuchenne), nikomu nie trzeba tłumaczyć. A jak na tym tle prezentuje się robot planetarny? Wygląda dość podobnie, ale sposób działania ma nieco inny.

W robocie planetarnym ruch mieszadeł jest złożony. Obracają się one wokół własnej osi oraz wokół środka misy, przesuwając się po jej obrzeżu. W klasycznym robocie mamy do czynienia jedynie z ruchem mieszadeł wokół własnej osi.

Sposób pracy robota planetarnego odzwierciedla ruch planet względem słońca i w tym właśnie tkwi tajemnica nazwy. W sposobie tkwi także sekret szybkości i dokładności pracy. Te roboty pracują szybciej, wydajniej i dokładniej. Ciasto jest zawsze idealnie wyrobione a piana ubita.

Dlaczego warto mieć robot planetarny?

Osoby, które lubią piec ciasta i ciasteczka, koniecznie powinny mieć w kuchni robot planetarny. Nie jest tajemnicą, że im lepsze urządzenia kuchenne, tym szybciej i sprawniej przebiegają prace. A przecież nie chodzi o to, żeby się przy pieczeniu zmęczyć, ale by zrobić przysmak dla siebie i domowników, i jeszcze mieć siłę się nim delektować.

Robot planetarny WRK2000 z powodzeniem zastępuje kilka przyrządów kuchennych.

Przede wszystkim trzepaczkę do piany – koniec z bolącym nadgarstkiem i napięciem w przedramieniu. Koniec z długim ubijaniem piany na bezy – to naprawdę może być męczące. Robot zrobi to szybciej i z pewnością lepiej. Piana będzie jednolita i sztywna, idealna do wszelkich wypieków.

Także kula do ucierania ciasta nie będzie potrzebna, jeśli w kuchni pojawi się robot planetarny. Tradycyjne ucieranie ciasta kulą w makutrze trwa długo i jest nużące. Dla wielu osób może to być wręcz powód do rezygnacji z wypieków. Dzięki robotowi planetarnemu ten problem przestaje istnieć.

Robot planetarny zastąpi też… nasze ręce! Kto robił pierogi albo pizzę wie, że takie ciasto tradycyjnie wyrabia się ręcznie na stolnicy. I chociaż z reguły tradycje zasługują na to, by je szanować, to akurat tę warto odesłać do lamusa. Długi czas pracy, bolące nadgarstki, unoszący się nad stolnicą kurz – to dobre powody, by nie wyrabiać ciasta ręcznie. Robot planetarny zrobi to szybko, dokładnie i czysto.

Jakie ciasta można zrobić przy pomocy robota planetarnego?

Robot planetarny sprawdzi się przy produkcji ciast każdego rodzaju.

Masz chęć na kruche ciasteczka? Nie ma problemu, już po kilku minutach ugniatania możesz przystąpić do pieczenia. Kruche ciasteczka pieką się bardzo szybko. Później wystarczy je przestudzić i już można się delektować.

Podobnej konsystencji ciasto robi się do pierogów, makaronów, pizzy itp.

W robocie planetarnym można wymieszać też ciasto na naleśniki, babkę piaskową, wuzetkę, murzynka itp. Mowa tu o wszystkich ciastach, które się wylewa do formy. Po kontakcie z robotem będą idealnie wymieszane, bez żadnych grudek.

Także ciasta, które wymagają ubijania białek, można śmiało robić w robocie planetarnym. Słynna beza Pavlova będzie bezkonkurencyjna.

Oczywiście ciasta i ciasteczka najlepiej smakują z filiżanką pysznej kawy, dlatego warto mieć pod ręką czajnik elektryczny (https://www.eldom.eu/produkt/czajnik-bezprzewodowy-cs30-acero).

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Polan

nie prawda, nie każde ciasto robot planetarny ubije, to zbyt delikatna konstrukcja