Czy tran jest zdrowy? Co zawiera?
Tran jest obecny w większości skandynawskich apteczek już od wieków. W Europie pojawił się dopiero w latach 60. i szybko się w niej zadomowił. Naukowcy z roku na rok dostarczają nam nowych informacji na temat jego zdrowotnych właściwości. Udowodniono, że obok stymulacji układu odpornościowego, jest również pomocny w profilaktyce m.in. zawałów i chorób serca. Sprawdź, jakie składniki zawarte w tranie przyczyniają się do poprawy kondycji organizmu.
Co to jest tran?
Tran jest olejem z wątróbek świeżych dorszy atlantyckich. Jego właściwości są znane od pokoleń i nie ma w tej kwestii przypadku, Doceniały je już nasze babcie z uwagi na to, że znakomicie wspiera układ odpornościowy. Wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), a ponadto wysokiemu stężeniu witamin A i D3. Co istotne, po tran warto sięgać nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, aby wprowadzać go do codziennej diety o każdej porze roku.
Tran mocno przyczynia się do rozwoju układu nerwowego, jak również wspomaga pracę serca i mózgu. Jest pomocny w profilaktyce wielu chorób, w tym osteoporozy.
Warto wiedzieć, że nazwa tran jest zarezerwowana wyłącznie dla olejów z ryb należących do rodziny dorszowatych. Nie powinno się jej stosować zamiennie m.in. dla olejów z wątroby rekina. Powód? Produkty te znacznie różnią się od siebie składem, głównie zawartością kwasów omega-3. Wykazują inne działanie niż tran z wątroby dorsza.
Właściwości zdrowotne tranu
Tran w wątróbek dorsza atlantyckiego wykazuje się szeregiem korzyści zdrowotnych, które powinny zachęcić nas do wprowadzenia go do codziennej diety.
Po pierwsze, dobrej jakości tran wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Duża w tym zasługa witamin A i D3, jak również kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA), które wyróżniają się działaniem przeciwzapalnym. Z tego względu zaleca się jego stosowanie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest najbardziej obciążony. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przyjmować go przez cały rok.
Tran warto regularnie stosować również z uwagi na to, że pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego i pracę mózgu. Bardzo ważną rolę odgrywają tutaj nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w tym wspomniane wcześniej kwasy EPA i DHA. Poprawiają pamięć i koncentrację, a także są niezwykle istotne dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego płodu.
W czystym tranie z dobrym składem znajdziemy wysoką zawartość witaminy A, która wspomaga prawidłowe działanie narządu wzroku. Dostarczając ją organizmowi wraz z olejem z wątróbek dorsza atlantyckiego możemy skutecznie przeciwdziałać zwyrodnieniu plamki żółtej - schorzenie to jest jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku u osób w podeszłym wieku. Ponadto pozwala zmniejszyć ryzyko wysychania spojówek, jak również wystąpienia „kurzej ślepoty”.
Należy również podkreślić nieocenioną rolę kwasów omega-3, które stanowią bardzo ważnym czynnik profilaktyczny wad wzroku u dzieci na późniejszych etapach rozwoju.
Przyjmowanie tranu o wysokiej zawartości kwasów omega-3 to także duży krok w stronę wspomagania układu krążenia. Przyczyniają się do zredukowania poziomu trójglicerydów we krwi, jak również obniżenia ciśnienia tętniczego.
Czy tran jest zdrowy dla kobiet w ciąży i małych dzieci?
Czy tran dla dzieci jest bezpieczny? Jak najbardziej, jednak należy zadbać o produkt wysokiej jakości, i co najważniejsze, ze sprawdzonego źródła. Certyfikowane preparaty można podawać niemowlętom już od 4. tygodnia życia. Są one nieocenionym wsparciem dla rozwoju dziecka - zwłaszcza jego układu nerwowego, układu immunologicznego czy też wzroku.
W przypadku kobiet w ciąży, zaleca się, aby przyjmowały tran z dobrym składem. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są absolutnie niezbędne do tego, aby rozwój ośrodkowego układu nerwowego u płodu przebiegał prawidłowo. Kwas DHA ponadto odgrywa kluczową rolę w produkcji nowych komórek nerwowych.
Olej z alg - alternatywa dla tranu z wątróbek dorsza atlantyckiego
O ile wprowadzenie tranu do codziennego jadłospisu jest ważne, o tyle nie każdy może sobie na to pozwolić. Zwłaszcza, kiedy w naszej diecie na próżno szukać ryb, jesteśmy na diecie roślinnej, bądź zwyczajnie nie tolerujemy smaku oleju z wątroby dorsza. Znakomitą alternatywą dla niego jest olej z alg morskich. Zaliczany jest do jednych z najlepszych na świecie źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdują się w roślinach. Liczne badania dowodzą, że organizm wchłania je i trawi równie dobrze, jak w przypadku olejów rybnych.
Aby w pełni wykorzystać zdrowotny potencjał, jaki drzemie w oleju z alg warto jest sięgać po produkty wysokiej jakości. W praktyce mowa m.in. o dobrym producencie, jak również o zwróceniu uwagi na wskaźnik TOTOX. W dobrej klasie produktach utrzymuje się on na poziomie 13. Warto również zwrócić uwagę na to czy nie zawierają metali ciężkich, innych olejów w tym palmowego, toksyn i jest są wolne od zanieczyszczeń.
Komentarze