Zupa krem z kalafiora i białych warzyw
Tym razem przepis na zupę. To pyszne i pożywne danie nie jest trudne do wykonania. Wszyscy ci, którzy gustują w kremach, będą zadowoleni, gdyż efekt przewyższy ich oczekiwanie.
Składniki:
- średniej wielkości kalafior,- 5 ziemniaków,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu (może być z kostki),
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- ulubione zioła (np. tymianek),
- sól, pieprz, - opcjonalnie do podania: szczypiorek, grzanki, twardy ser, feta, boczek.
Wykonanie:
Kalafior, ziemniaki, pietruszkę, seler i czosnek ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami np. tymiankiem. Piec 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 15 minut. Zmiksować. Dodać słodkiej śmietanki. Doprawić do smaku.
Krem podawać polany oliwą i ulubionymi dodatkami np. szczypiorkiem, grzankami, chipsami z boczku lub serem.
Zobacz również
Komentarze