Zupa krem z kalafiora i białych warzyw

Image

Tym razem przepis na zupę. To pyszne i pożywne danie nie jest trudne do wykonania. Wszyscy ci, którzy gustują w kremach, będą zadowoleni, gdyż efekt przewyższy ich oczekiwanie.

Składniki:

- średniej wielkości kalafior,
- 5 ziemniaków,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu (może być z kostki),
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- ulubione zioła (np. tymianek),
- sól, pieprz, - opcjonalnie do podania: szczypiorek, grzanki, twardy ser, feta, boczek.

Wykonanie:

Kalafior, ziemniaki, pietruszkę, seler i czosnek ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami np. tymiankiem. Piec 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 15 minut. Zmiksować. Dodać słodkiej śmietanki. Doprawić do smaku.

Krem podawać polany oliwą i ulubionymi dodatkami np. szczypiorkiem, grzankami, chipsami z boczku lub serem.


Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy







Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.