Pasztet z brokułów
Sezon na letnie smakołyki w pełni. Trzeba korzystać więc z uroków lata i gromadzić w sobie witaminy, ciesząc się z tego, co daje nam natura. Warzywa wprost same pchają się nam do kuchni. Gotowi na nowe wyzwanie kulinarne?
SKŁADNIKI:
• średniej wielkości brokuł• marchewka
• cebula
• szklanka płatków jaglanych lub owsianych
• 3 łyżki oleju
• 2 jajka
• ząbek czosnku
• 150 gramów fety
• przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry.
WYKONANIE:
Brokuł ugotować, wystudzić i zblendowac. Cebule pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę, czosnek i marchewkę przesmażyć na oleju. Fetę zetrzeć na tarce. W misce wymieszać brokuł, marchewkę, cebulę, fetę, suche płatki owsiane, jajka. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Jednolitą masę przełożyć do foremki. Piec 50 minut w 180 stopniach (opcja: góra – dół).
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze