Hreczanyki bieszczadzkie
Podróżując po Bieszczadach można natknąć się na ciekawe dania kuchni regionalnej. Do niej bez wątpienia należą kotleciki z mięsa mielonego i kaszy gryczanej z dodatkami i przyprawami charakterystycznymi dla regionu, więc chociażby z czosnkiem niedźwiedzim.
Jakiś czas temu gościłem w Bieszczadach. Jadłem obiad w regionalnej karczmie. Zamówiłem zupę kiselycia i hreczanyki, czyli kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Kotleciki mi posmakowały i postanowiłem je zrobić. Jako przypraw użyłem tylko soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego, by zachować tradycyjny smak potrawy- pisze do nas „autor” placuszków, pan Andrzej.
Jesteście gotowi na nowe smaki?
SKŁADNIKI:
- garść suszonych grzybów,- 100 g kaszy gryczanej,
- 400 g mięsa mielonego, wieprzowo- wołowego,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi,
- ½ szklanki mąki,
- olej do smażenia.
Grzyby namoczyć na noc i ugotować rano w wodzie, w której się moczyły. Posiekać. Kaszę ugotować w wodzie z moczenia grzybów (uprzednio posolonej do smaku). Mięso mielone, kaszę, grzyby, jajko posolić, doprawić pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Całość wyrobić na jednolitą masę (nie dodawać ani bułki, ani mąki jak to ma miejsce w innych kotlecikach). Formujemy kotlety, obtaczamy je w mące i smażymy z dwóch stron na oleju.
Wrzucamy do sosu koperkowego i chwilę dusimy. Podajemy z ziemniakami i surówką lub mizerią. Sos koperkowy można przygotować mieszając ze sobą posiekany koperek, sól, pieprz, śmietanę lub jogurt naturalny. Można całość zagęścić mąką, ale nie jest to konieczne, gdyż w czasie gotowania sos sam nieco zgęstnieje.
Smacznego.
Zobacz również
Komentarze