Gofry Holenderskie
Kto nie lubi gofrów? Chyba każdy je uwielbia. Mamy dla Was przepis na gofry holenderskie.
Cechują się one chrupkością i doskonałym smakiem. Oczywiście trzeba mieć do niego gofrownicę. Warto się w nią zaopatrzyć i serwować doskonałe gofry członkom rodziny i znajomym tak często, jak się ma ochotę na coś słodkiego. Robi się je szybko i łatwo. Nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności.
Składniki:
• 300 g mąki pszennej• 0,5 l mleka
• 75 g cukru pudru
• szczypta soli
• 100 g masła
• 2 jaja
• 15 g proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i miksujemy na jednolitą masę. Ma ona mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Masę wlewamy partiami przy pomocy chochelki do gofrownicy, tak by zakryte zostały rowki. Pieczemy przez 3- 5 minut, w zależności od mocy naszego urządzenia. Najlepsze gofrownice są te o wyższej mocy. Gofry z nich są bardziej chrupiące i szybciej się pieką.
Gofry można jeść na wiele sposobów: z dżemem, owocami sezonowymi lub mrożonymi, jogurtem, bitą śmietaną, czekoladą, budyniem itd.
Zobacz również
Komentarze