Kotlety ryżowo - tuńczykowe
Takie kotleciki z powodzeniem można podać zarówno na obiad, jak i kolację. Można nimi „zabłysnąć” zapraszają przyjaciół na pogawędkę. Lubią je dzieci i dorośli. Warto więc urozmaicić swój jadłospis czymś innym niż zwykle. Gotowi na nowe wyzwanie?
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,- 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem) najlepiej kleistego jak na risotto,
- 1 marchewka,
- 1 jedno jajko,
- natka i szczypiorek,
- olej,
- 2 łyżki tartej bułki do obtaczania,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Ryż ugotować (może być rozgotowany), marchewkę zetrzeć na tarce, tuńczyka odsączyć, natkę i szczypiorek posiekać. Całość połączyć w misce wraz z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać kilka kropel soku z cytryny. Formować kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na złoto na oleju. Podawać z ulubionym dip- em.
Zobacz również
Komentarze