Jaką kawę do biura wybrać? Zadbaj o swoich pracowników!

Materiał zewnętrzny Image

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W Polsce jest ona powszechnie spożywana, a wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Nie inaczej jest w biurach, gdzie kawa jest nieodłącznym elementem pracy i życia codziennego. Dlatego warto zastanowić się, jaką kawę wybrać do biura, aby zadowolić pracowników i zadbać o ich dobre samopoczucie.

Kawa ziarnista czy mielona?

Pierwszą decyzją, którą musimy podjąć, jest wybór między kawą ziarnistą a mieloną. Każda z tych opcji ma swoje zalety i wady. Kawę ziarnistą poleca się osobom, które cenią sobie świeżość i intensywność smaku. Ziarna kawy należy mielić na bieżąco, co zapewnia pełnię aromatu i smaku. Natomiast kawa mielona jest wygodniejsza w przygotowaniu i szybsza w gotowaniu. Możemy ją łatwo zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie w dzbanku.

Najlepszej jakości kawę mieloną znajdziesz na: https://poland-baltics.coca-colahellenic.com/pl/nasze-portfolio-24-7/kawa/kawa-mielona.

Kawa z ekspresu czy z kapsułek?

Kolejną ważną kwestią jest wybór sposobu przygotowywania kawy. Na rynku dostępne są różne rozwiązania, takie jak ekspresy ciśnieniowe, kapsułkowe czy automatyczne. Każde z tych urządzeń ma swoje zalety i wady. Ekspres ciśnieniowy zapewnia pełnię smaku i aromatu, jednak wymaga on umiejętności i czasu, aby dobrze przygotować kawę. Nie jest to najlepsze rozwiązanie do biur, w których pracuje bardzo wiele osób i w których kuchnie często są "oblegane" w porze przerwy kawowej.

Z kolei kapsułki są łatwe w użyciu i szybkie w przygotowaniu, ale ich cena jest znaczne wyższa. Nie wszyscy kawosze również są zdania, że smak takiej kawy jest zadowalający. Automatyczne ekspresy to połączenie wygody i jakości, ale ich cena może przerosnąć budżet firmy.

Jaki smak kawy wybrać?

Bariści są zdania, że najbardziej uniwersalnym wyborem będą ziarna o średnim albo ciemnym stopniu palenia. Intensywny smak kawy z takich ziaren dobrze komponuje się z mlekiem (roślinnym i tradycyjnym). Najlepsze okazują się mieszanki arabiki i robusty, których dużym plusem jest wysoka zawartość kofeiny. W nowoczesnych biurach nierzadko pracodawcy dbają także o to, aby pracownicy mieli możliwość wybrać również kawę bezkofeinową.

Dodatkowe kwestie, o których warto pamiętać

Na smak kawy wpływa nie tylko jakość i stopień palenia ziarna, ale także woda, na bazie której jest przygotowana. Jeśli woda kranowa w miejscu pracy nie spełnia oczekiwań smakowych, warto zadbać o zapewnienie wody źródlanej.

Istotną kwestią pozostaje także to, czy kawa posiada certyfikaty oznaczające zrównoważone jej pozyskiwanie na poszczególnych etapach wytwórstwa i transportu.

Zamawiając kawę dobrze jest pamiętać o tym, by nie robić tego ze zbyt dużym zapasem: przeleżana kawa traci swój aromat i smak. Dlatego dobrze jest decydować się na regularne zamówienia odpowiedniej ilości ziaren od sprawdzonego dostawcy, który dba o zachowanie wszystkich najlepszych standardów w czasie przewożenia produktów.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =