Zupa grzybowa z boczniakami
Zeszłoroczny sezon grzybowy był bardzo udany. Większość z nas wciąż ma spore zapasy suszonych grzybów. Proponujemy przepis na zupę grzybowa, ale nie tradycyjną, tylko z nutą azjatyckich smaków.
Składniki:
- porcja rosołowa wołowa lub z kaczki,- 1 cebula,
- kawałek selera korzeniowego,
- marchewka,
- pietruszka,
- kawałek pora,
- garść suszonych grzybów,
- kilka świeżych boczniaków,
- przyprawy: sól, pieprz, płatki lub pasta chili, sos sojowy,
- świeża pietruszka, kolendra.
Wykonanie:
Na kilka godzin maczamy w wodzie grzyby. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z mięsem układamy na blaszce i opiekamy w piekarniku pod grillem aż się mocno przypieką. Warzywa, mięso, uprzednio namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, wrzucamy do garnka. Zalewamy zimna wodą i gotujemy wywar. Kiedy grzyby i mięso zmiękną, usuwamy warzywa, doprawiamy wywar sosem sojowym, solą, pieprzem, płatkami lub pastą chili. Zupa ma być lekko pikantna.
Do doprawionego bulionu wrzucamy oczyszczone i porwane na mniejsze kawałki boczniaki (przegońcie precz każdego, kto te piękne grzyby posieka na drobne kawałeczki!). Gotujemy boczniaki na wolnym ogniu kilka minut. Makaron do zupy gotujemy osobno, żeby bulion pozostał klarowny. Polecam chiński makaron lub rosołowy.
Do miseczki nakładamy makaron, wkładamy dużo grzybów i zalewamy bulionem, posypujemy zieloną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego! Przepisem podzielił się z Wami Czytelnik Andrzej.
Zobacz również
Komentarze