Wielki ptak, czyli… kurczak po nowemu
Wszyscy lubią pieczonego kurczaka. Nie wszyscy jednak wiedzą co zrobić żeby był soczysty, a jego skórka chrupiąca. Wypróbujcie ten sposób!
Dziś przepis na pieczonego kurczaka od Pana Andrzeja. Danie wystarczy dla co najmniej czterech osób.
Składniki:
• 1 kurczak,• 1 główka czosnku,
• 1 cytryna,
• 1 cebula,
• masło,
• przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem kurczaka myjemy, odcinamy i wyrzucamy jego kuper. Mięso zanurzamy w solance (40 g soli na 1 litr wody). Następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień kurczaka wyjmujemy z solanki, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy od środka solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy przeciętą na pół główkę czosnku, połówkę cytryny i cebuli. Z kostki zimnego masła wycinamy dwa paski, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i wsuwamy między skórą a filetami. Z wierzchu nacieramy kurczaka ulubioną przyprawą. Odstawiamy go na kilka godzin. Ważne, aby wyjąć kurczaka z lodówki na co najmniej godzinę przed włożeniem do piekarnika.
A teraz etap pieczenia. Umieszczamy kurczaka filetami do góry w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Czas pieczenia to około 60 minut na kilogram kurczaka. Tak więc, jeśli kurczak waży 2 kg, pieczemy go 2 godziny. Pod koniec odkrywamy naczynie żeby zrumieniła się skórka. Jeśli trzeba, w trakcie pieczenia odlewamy nadmiar soków. Po upieczeniu odwracamy kurczaka filetami do dołu i czekamy kilka minut zanim go pokroimy.
Podawać z surówkami, ziemniakami lub kaszą, ryżem, kopytkami polanymi omastą lub sosem, na przykład pieczarkowym.
Komentarze