Kasza jaglana - dlaczego jest tak ważna w prawidłowej diecie?

Materiał zewnętrzny Image

Kasza jaglana pozyskiwana jest z prosa, a początki jej uprawy sięgają już średniowiecza. W Polsce cieszyła się popularnością w okresie międzywojennym, jednak obecnie nie jest aż tak doceniana w codziennych potrawach. Dania przygotowane z kaszy jaglanej są lekkostrawne i świetne sprawdzą się w komponowaniu diety lekkostrawnej, stosowanej przez dietetyków w wybranych jednostkach chorobowych. Dodatkowo jest bardzo smaczna i uniwersalna.

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest bardzo ważna w prawidłowej diecie, ponieważ dostarcza wielu składników mineralnych i może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

• Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową w organizmie. Kasza jaglana należy do produktów, które są powoli trawione i wchłaniane, powodując mniejszy wzrost cukru we krwi. Świetnie sprawdzi się podczas diety redukcyjnej,

• Zawiera kwas foliowy szczególnie istotny dla kobiet w wieku prokreacyjnym, a także kobiet w ciąży,

• Bogata w błonnik pokarmowy dobrze wpływa na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, a także zwiększając indeks sytości posiłku,

• Zawiera takie mikroskładniki jak:

- Magnez niezbędny do prawidłowej pracy serca i mięśni, a także utrzymania koncentracji i dobrej pamięci,

- Cynk odpowiadający za wzrost włosów i paznokci, a także za utrzymanie prawidłowej kondycji skóry,

- Żelazo wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,

- Wapń będący niezbędnym aktywatorem wielu enzymów, który jest również materiałem budulcowym dla kości i zębów,

- Jest cennym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,

- Zawiera również krzem uczestniczący w mineralizacji kości, a także bardzo pozytywnie wpływający na kondycję włosów, paznokci i skóry.

Wartości odżywcze kaszy jaglanej na 100 g produktu:

• 348 kcal,

• Białko - 10,5 g,

• Tłuszcz - 2,9 g,

• Węglowodany - 68,4 g,

• Błonnik - 3,2 g,

• Wapń - 10 mg,

• Magnez – 100 mg,

• Cynk – 3,4 mg,

• Żelazo - 4,8 mg, • Witamina B1 (tiamina) - 0,7 mg,

• Witamina B2 (ryboflawina) - 0,4 mg,

• Witamina B3 (niacyna) - 2,3 mg.

Jak prawidłowo przygotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną można wykorzystywać zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich pod warunkiem, że jest odpowiednio przygotowana, ponieważ czasami bywa gorzka. Do jej głównych zalet można zaliczyć fakt, że jest kaszą bezglutenową. Dzięki temu, że jest pozyskiwana z prosa, osoby mające celiakię mogą śmiało ją spożywać. Aby zapobiec nieprzyjemnemu posmakowi goryczki w kaszy jaglanej, należy zadbać o prawidłowe przygotowanie produktu. Przed ugotowaniem kaszę należy dokładnie przepłukać zimną wodą na sitku. Kolejno należy zalać kaszę zimną wodą i gotować na bardzo małym ogniu od momentu zagotowania przez około 15-20 minut cały czas uważając, aby się nie przypaliła.

Obrazek


Przepisy z kaszą jaglaną przygotowane przez dietetyków z kcalmar.com

Kasza jaglana na słodko z musem z kiwi

Potrzebne składniki:

• Kiwi - 2 sztuki,

• Kasza jaglana - 6 łyżek,

• Ksylitol - pół łyżeczki.

Sposób przygotowania:

• Kaszę ugotuj na sypko z ksylitolem,

• Kiwi zblenduj i polej nim kaszę.


Schab pieczony w pomarańczach z kaszą jaglaną

Potrzebne składniki:

• Pomarańcza - 2 sztuki

• Wieprzowina, schab surowy bez kości - 2 kawałki

• Kasza jaglana - 8 łyżek

• Marchew – 2 sztuki

• Olej rzepakowy – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

• Schab dopraw, skrop olejem i ułóż w naczyniu żaroodpornym,

• Jedną pomarańczę obierz i pokrój w plastry, a z drugiej wyciśnij sok,

• Marchewki pokrój w paski i ułóż przy schabie,

• Całość zalej sokiem z pomarańczy i na górze ułóż plastry owocu,

• Piecz aż mięso będzie kruche,

• Podawaj z kaszą ugotowaną na sypko.

Więcej przepisów na kaszę jaglaną znajdziesz na blogu: kcalmar.com/blog

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =