Kasza jaglana - dlaczego jest tak ważna w prawidłowej diecie?
Kasza jaglana pozyskiwana jest z prosa, a początki jej uprawy sięgają już średniowiecza. W Polsce cieszyła się popularnością w okresie międzywojennym, jednak obecnie nie jest aż tak doceniana w codziennych potrawach. Dania przygotowane z kaszy jaglanej są lekkostrawne i świetne sprawdzą się w komponowaniu diety lekkostrawnej, stosowanej przez dietetyków w wybranych jednostkach chorobowych. Dodatkowo jest bardzo smaczna i uniwersalna.
Właściwości kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest bardzo ważna w prawidłowej diecie, ponieważ dostarcza wielu składników mineralnych i może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie naszego organizmu.
• Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową w organizmie. Kasza jaglana należy do produktów, które są powoli trawione i wchłaniane, powodując mniejszy wzrost cukru we krwi. Świetnie sprawdzi się podczas diety redukcyjnej,• Zawiera kwas foliowy szczególnie istotny dla kobiet w wieku prokreacyjnym, a także kobiet w ciąży,
• Bogata w błonnik pokarmowy dobrze wpływa na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, a także zwiększając indeks sytości posiłku,
• Zawiera takie mikroskładniki jak:
- Magnez niezbędny do prawidłowej pracy serca i mięśni, a także utrzymania koncentracji i dobrej pamięci,
- Cynk odpowiadający za wzrost włosów i paznokci, a także za utrzymanie prawidłowej kondycji skóry,
- Żelazo wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- Wapń będący niezbędnym aktywatorem wielu enzymów, który jest również materiałem budulcowym dla kości i zębów,
- Jest cennym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- Zawiera również krzem uczestniczący w mineralizacji kości, a także bardzo pozytywnie wpływający na kondycję włosów, paznokci i skóry.
Wartości odżywcze kaszy jaglanej na 100 g produktu:
• 348 kcal,• Białko - 10,5 g,
• Tłuszcz - 2,9 g,
• Węglowodany - 68,4 g,
• Błonnik - 3,2 g,
• Wapń - 10 mg,
• Magnez – 100 mg,
• Cynk – 3,4 mg,
• Żelazo - 4,8 mg, • Witamina B1 (tiamina) - 0,7 mg,
• Witamina B2 (ryboflawina) - 0,4 mg,
• Witamina B3 (niacyna) - 2,3 mg.
Jak prawidłowo przygotować kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną można wykorzystywać zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich pod warunkiem, że jest odpowiednio przygotowana, ponieważ czasami bywa gorzka. Do jej głównych zalet można zaliczyć fakt, że jest kaszą bezglutenową. Dzięki temu, że jest pozyskiwana z prosa, osoby mające celiakię mogą śmiało ją spożywać. Aby zapobiec nieprzyjemnemu posmakowi goryczki w kaszy jaglanej, należy zadbać o prawidłowe przygotowanie produktu. Przed ugotowaniem kaszę należy dokładnie przepłukać zimną wodą na sitku. Kolejno należy zalać kaszę zimną wodą i gotować na bardzo małym ogniu od momentu zagotowania przez około 15-20 minut cały czas uważając, aby się nie przypaliła.
Przepisy z kaszą jaglaną przygotowane przez dietetyków z kcalmar.com
Kasza jaglana na słodko z musem z kiwi
Potrzebne składniki:
• Kiwi - 2 sztuki,• Kasza jaglana - 6 łyżek,
• Ksylitol - pół łyżeczki.
Sposób przygotowania:
• Kaszę ugotuj na sypko z ksylitolem,• Kiwi zblenduj i polej nim kaszę.
Schab pieczony w pomarańczach z kaszą jaglaną
Potrzebne składniki:
• Pomarańcza - 2 sztuki• Wieprzowina, schab surowy bez kości - 2 kawałki
• Kasza jaglana - 8 łyżek
• Marchew – 2 sztuki
• Olej rzepakowy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
• Schab dopraw, skrop olejem i ułóż w naczyniu żaroodpornym,• Jedną pomarańczę obierz i pokrój w plastry, a z drugiej wyciśnij sok,
• Marchewki pokrój w paski i ułóż przy schabie,
• Całość zalej sokiem z pomarańczy i na górze ułóż plastry owocu,
• Piecz aż mięso będzie kruche,
• Podawaj z kaszą ugotowaną na sypko.
Więcej przepisów na kaszę jaglaną znajdziesz na blogu: kcalmar.com/blog
Komentarze