Żeberka w kapuście
Żeberka mają wyjątkowy smak, a odpowiednio przygotowane, rozpływają się w ustach. Aromat potrawy będzie drażnił nozdrza nie tylko domowników, ale i sąsiadów…
Składniki:
- Około 1,5 kg żeberek,- 1 kg kapusty kiszonej,
- garść suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- parę śliwek suszonych,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 kulki ziela angielskie, 2 liście laurowe.
Wykonanie:
Kapustę zalać wodą, dodać namoczone i pokrojone w paski grzyby, śliwki suszone, ziele i liście laurowe. Gotować przez około pół godziny. Pod koniec doprawić i dodać koncentrat. W czasie gotowania usmażyć na rumiano żeberka pokrojone w paski wzdłuż kości. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać kapustę. Przesmażyć. W naczyniu żaroodpornym położyć warstwę kapusty, na niej ułożyć żeberka, potem kolejną warstwę.
Piec pod przykryciem przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Potem zdjąć pokrywkę i piec przez kolejnych 10 minut.
Smacznego.
Zobacz również
Komentarze