Żeberka w kapuście

Image

Żeberka mają wyjątkowy smak, a odpowiednio przygotowane, rozpływają się w ustach. Aromat potrawy będzie drażnił nozdrza nie tylko domowników, ale i sąsiadów…

Składniki:

- Około 1,5 kg żeberek,

- 1 kg kapusty kiszonej,

- garść suszonych grzybów,

- 1 cebula,

- parę śliwek suszonych,

- łyżka koncentratu pomidorowego,

- 2 łyżki oleju,

- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 kulki ziela angielskie, 2 liście laurowe.

Wykonanie:

Kapustę zalać wodą, dodać namoczone i pokrojone w paski grzyby, śliwki suszone, ziele i liście laurowe. Gotować przez około pół godziny. Pod koniec doprawić i dodać koncentrat. W czasie gotowania usmażyć na rumiano żeberka pokrojone w paski wzdłuż kości. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać kapustę. Przesmażyć. W naczyniu żaroodpornym położyć warstwę kapusty, na niej ułożyć żeberka, potem kolejną warstwę.

Piec pod przykryciem przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Potem zdjąć pokrywkę i piec przez kolejnych 10 minut.

Smacznego.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy











Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.