Spaghetti z pulpecikami
To prosty przepis na danie, które poprawia nastrój, czyli w sumie w sam raz na pochmurne, ponure dni. Spaghetti z pulpecikami. Alternatywa dla tradycyjnego spaghetti z mięsem. To przepis naszego Czytelnika Andrzeja.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,- 1 passata pomidorowa,
- 1 łyżka wina lub octu balsamicznego,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, wędzona papryka, czosnek, cukier,
- makaron typu spaghetti,
- tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Dobrej jakości mięso mielone (polecam wieprzowo- wołowe), przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i wędzoną papryką (na pół kilograma mięsa po pół łyżeczki każdej przyprawy). Nie dodajemy ani jajka, ani bulki tartej jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych pulpecików czy kotletów mielonych. Wyrabiamy przez kilka minut aż mięso zrobi się kleiste i formujemy maleńkie pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego).
Pulpeciki obsmażamy na minimalnej ilości tłuszczu do czasu aż się zrumienią. Zalewamy passatą pomidorową i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Dodajemy nieco wina lub octu balsamicznego oraz szczyptę cukru. Gotujemy przez kilka minut. Podajemy z makaronem i świeżymi ziołami.
Zobacz również
Komentarze