Zakwas z buraków na wigilijny barszczyk
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas spotkań rodzinnych i biesiadowania przy stole. Czym byłaby taka uczta bez czerwonego barszczu z uszkami, krokietami, bądź pasztecikami. Przepisem dzieli się z Wami nasz Czytelnik, pan Andrzej.
Wiele osób przyrządza barszcz z torebki, bądź kartonu. W większości są to marnej jakości nafaszerowane chemią produkty. Tymczasem zrobienie własnego zakwasu z buraków jest niezwykle proste. Z niewielu składników możemy wyczarować nie tylko zdrowe, ale i smaczne kulinarne cudo.
Składniki:
• buraki,• czosnek,
• ziele angielskie,
• liść laurowy,
• woda,
• sól do przetworów.
Wykonanie:
Do 3- litrowego słoja wrzucamy przekrojoną na pół główkę czosnku wraz z łupinami, 3 lub 4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Słój w ½ wypełniamy obranymi i pokrojonymi na ćwiartki burakami. Teraz już tylko pozostaje zalać wszystko solanką (1 łyżka soli na 1 litr wody). Przykrywamy słój ściereczka lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Po około 5 dniach otrzymujemy pyszny zakwas, z którego to ugotujemy wigilijny barszcz. Smacznego!
Zobacz również
Komentarze