Flaczki z siedzunia sosnowego

Image

Ten grzyb nie jest zbyt popularny. Do 2014 roku był pod ścisłą ochroną, ale już nie jest, a w okolicznych lasach można go spotkać dość często. Rośnie głównie na spróchniałych pniakach, drzewach, bo jest pasożytem. Za to bardzo smacznym! Z siedzunia, czyli jak inni mówią o nim koziej brody, można zrobić nie tylko flaczki, ale także można go pokroić w grube plastry i po opanierowaniu w jajku i bułce tartej usmażyć na tłuszczu, można także użyć go do jajecznicy. My dziś zrobimy z niego flaczki. Są przepyszne!

Składniki:

• 2- 4 udka kurczaka (obligatoryjnie, bo zupę można zrobić także na kościach, albo w wersji wegetariańskiej na samych warzywach).

• 3 średnie marchewki,

• 2 pietruszki (korzeń),

• 1 cebula,

• około 10 cm pora,

• 3 liście laurowe,

• 10 ziaren ziela angielskiego,

• 5 ziaren pieprzu,

• 1 łyżeczka imbiru w proszku,

• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,

• 2 łyżki majeranku,

• 2 łyżeczki mielonego czosnku,

• 1 łyżka papryki słodkiej,

• 2 łyżki smalcu,

• 2 łyżki mąki,

• sól, pieprz mielony.

Skład więc jak na zwykłe flaczki… Na początek musimy grzyba podzielić na cząstki i umyć. I tutaj jest problem, bo mycia jest sporo. W zakamarkach znajduje się mnóstwo paproszków z lasu, piasku, czasem trafi się robaczek, którego trzeba wyprosić. W międzyczasie gotujemy kości lub kurczaka.

Dodajemy pokrojone w słupki warzywa i pokrojonego siedzunia sosnowego. Wrzucamy przyprawy. Gdy mięso nam się ugotuje, wyjmujemy, obieramy, kroimy w paseczki i dorzucamy do zupy. Kiedy wszystko zmięknie (siedzun przypomina twardością, smakiem, konsystencją grzybki mun), doprawiamy jeszcze do smaku. Z mąki i smalcu robimy zasmażkę. Dodajemy do zupy.

Smacznego!


Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.