Chlebki Naan
To ciekawa alternatywa dla chleba czy bułeczek. Można je jeść same lub z dodatkami. Robi się je prosto i szybko. Są niezwykle popularne w kuchni indyjskiej, ale nie tylko. Świetnie się sprawdzają z różnego rodzaju pastami typu curry, hummus.
Po usmażeniu, bo naan nie piecze się w piekarniku, a smaży na patelni, warto posmarować je masełkiem i posypać ziołami, granulowanym czosnkiem czy choćby czarnuszką.
Jesteście gotowi na nowe, smakowe wyzwanie?
Składniki:
• 7 g suszonych drożdży,• 1 łyżeczka cukru,
• ½ szklanki ciepłej wody,
• 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
• ½ łyżeczki soli,
• ½ szklanki jogurtu naturalnego,
• 1 łyżka oliwy lub oleju.
Drożdże wymieszaj z cukrem, dolej ½ szklanki wody (ciepłej, ale nie gorącej). Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W misce wymieszaj mąkę z solą, oliwą i jogurtem (musi być ogrzany do temperatury pokojowej, nie może być zimny z lodówki, gdyż skutecznie zatrzyma nam proces rośnięcia placuszków). Dodaj rozczyn drożdżowy. Wyrób ręką lub maszyną ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dosyp troszeczkę mąki. Gdy utworzy zwartą kulę, pozostaw ją jeszcze na około godzinę do wyrośnięcia. Nie zapomnij przykryć ciasta ściereczką, żeby nie obeschło.
Gdy co najmniej podwoi swoją objętość, ugnieć go jeszcze raz ręką, utwórz kulę, potem podziel na 4 części, a następnie każdą z tych części jeszcze pokrój na pół. Teraz rozwałkuj każdy kawałek na cienki placuszek.
Rozgrzej patelnię (z dnem nieprzywierającym). Smaż na niej placuszki po kilka minut na każdej stronie aż się zarumienią. Gotowe posmaruj masłem, oliwą, posyp ziołami, natką pietruszki lub po prostu zjedz same albo z dowolną pastą.
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze