Witamina C – jakie ma znaczenie dla organizmu?
Witamina C powszechnie występuje w żywności, a jej bogactwem są przede wszystkim owoce i warzywa. Jaka jest rola witaminy C i dlaczego powinniśmy ją spożywać?
Witamina C – co to takiego?
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy to powszechnie występujący związek o działaniu przeciwutleniającym. Witamina C to dokładnie mówiąc mieszanka kwasu L-askorbinowego i L-hydroaskorbinowego. Charakteryzuje się wysoką aktywnością biologiczną, co ma szczególne znaczenie dla wsparcia układu odpornościowego. Przyjmowana profilaktycznie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji.
Właściwości witaminy C:
• wykazuje działanie antyoksydacyjne;• należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie;
• jest wrażliwa na działanie tlenu;
• ulega rozpadowi pod wpływem działania promieniowania UV;
• nie jest odporna na działanie wysokich temperatur;
• jest wrażliwa na jony metali np. krojenie, wyciskanie przez praskę;
• wchodzi w reakcję z niektórymi enzymami np. askorbinazą i peroksydazą;
• nadmiar witaminy C jest wydalany wraz z moczem.
Naturalne produkty zawierające witaminę C to przede wszystkim warzywa i owoce. Kwas askorbinowy nie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witamina C musi być przyjmowana wraz ze zrównoważoną dietą, gdyż organizm nie jest w stanie wytworzyć endogennego kwasu askorbinowego.
W celu zapewnienia optymalnych proporcji wszystkich składników odżywczych, witamin i minerałów warto skorzystać z oferty cateringu dietetycznego w Bydgoszczy, Krakowie, czy innych miastach, w których dostępna jest dieta pudełkowa.
Do najlepszych źródeł witaminy C należą:
• natka pietruszki;• dzika róża;
• czarna porzeczka,
• chrzan;
• papryka czerwona;
• truskawki;
• poziomki;
• kiwi;
• jarmuż;
• kalafior;
• brukselka;
• cytryny;
• pomarańcze;
• brokuł.
W przypadku obróbki kulinarnej produktów zawierających witaminę C trzeba zachować dużą ostrożność. Unikać krojenia warzyw i owoców nożem, ze względu na wysoką wrażliwość na jony metali. W celu zachowania najwyższego poziomu kwasu askorbinowego starać się spożywać produkty roślinne w wersji surowej. Do najwyższych strat witaminy C dochodzi podczas gotowania w wodzie, gdyż w momencie odcedzania tracona jest rozpuszczony w niej związek. Procesy utrwalania żywności takie jak mrożenie lub liofilizacja nie powodują większych strat kwasu askorbinowego.
Rola witaminy C
Witamina C pełni wiele funkcji w organizmie, a jej niedobór może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Naturalnym jej źródłem są warzywa i owoce, które są nieodłącznym elementem każdego modelu żywienia. Przede wszystkim kwas askorbinowy jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu neutralizuje działanie wolnych rodników. Wspiera leczenie anemii, gdyż dzięki obecności witaminy C dochodzi do lepszego wchłaniania żelaza. Zwiększone spożycie kwasu askorbinowego będzie wskazane u osób cierpiących na osteoporozę, gdyż korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia i tym samym reguluje gospodarkę mineralną organizmu. Uczestnicząc w syntezie kolagenu spożycie witaminy C, będzie poprawiać napięcie i elastyczność skóry.
Jaka jest rola witaminy C?
• wspiera pracę układu odpornościowego;• aktywnie uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych;
• wykazuje korzystny wpływ na leczenie chorób układu oddechowego;
• ogranicza peroksydację protein, cukrów i kwasów nukleinowych;
• wspiera przyswajanie żelaza hemowego i niehemowego;
• poprawia przyswajanie wapnia;
• przeciwdziała powstawaniu chorób przyzębia i próchnicy;
• zmniejsza ryzyko wystąpienia szkorbutu u dzieci;
• poprawia stan ścian naczyń krwionośnych;
• wpływa na produkcję kolagenu.
Zapotrzebowanie na witaminę C osób dorosłych wynosi dziennie od 50 do 65 mg na dobę. Warto podkreślić, że spożycie wyższej dawki będzie wykazywać działanie profilaktyczne dla układu odpornościowego. Jest zalecana szczególnie w chorobach układu oddechowego. Niedobór witaminy C może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, dlatego należy zadbać o bogactwo warzyw i owoców w codziennym jadłospisie.
Komentarze