Zakwas na żur
Święta Wielkanocne tuż, tuż. Warto przygotować własny zakwas na żurek lub barszcz biały. Procedura jest prosta, wykonanie ekspresowe. Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, że własny zakwas to samo zdrowie!
Składniki:
- 750 ml wody,- 7- 8 łyżek mąki żurkowej (żytnia, najlepiej typu 2000),
- 3- 4 ząbki czosnku,
- 3- 4 listki laurowe,
- 5- 6 ziaren ziela angielskiego.
Wykonanie:
Zakwas najlepiej zrobić w naczyniu szklanym lub glinianym, dokładnie umytym, wyparzonym. Na początek należy zagotować wodę i ją ostudzić. Do naczynia wsypujemy mąkę, obrany i pocięty w plastry czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą. Mieszamy dokładnie łyżką lub drewnianym patyczkiem.
Uwaga! Naczynia nie zamykamy szczelnie, ponieważ nagromadzone gazy zrobią nam ze słoika prawdziwą bombę. „Pracujący” zakwas musi też oddychać. Przykrywamy więc naczynie ściereczką i odstawiamy je w ciemne, ciepłe miejsce. Raz dziennie należy całość przemieszać.
Po około 4 dniach powinniśmy już czuć piękny, żurkowy zapach. Po około 7 dniach, zakwas powinien być gotowy do użycia. Przelewamy więc go (z mąką, ale bez ziela, liści i czosnku) do czystych butelek, zamykamy i wkładamy do lodówki.
Na zakwasie podczas procesu tworzenia może pojawiać się „piana”. Można ją zdjąć co drugi dzień i wyrzucić. Zakwas w lodówce może stać przez około 2 tygodnie.
Zobacz również
Komentarze