Pizza z patelni, czyli coś dla tych bez piekarnika
Wiele osób miałoby ochotę zrobić sobie samemu pizzę, ale nie ma piekarnika. To dotąd wykluczało absolutnie możliwość przygotowania tego pysznego placuszka naszpikowanego ziołami i ulubionymi dodatkami. Dziś mamy dla Was prosty przepis na pizzę, a na dodatek bez użycia piekarnika. Wystarczy patelnia (około 28 cm na 3 pizze) i kuchenka, na której codziennie przygotowujecie posiłki.
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej,- 250 ml ciepłej wody,
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju.
Z dobrze ciepłej, ale nie gorącej wody, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki pszennej robimy zaczyn (wymieszać i odłożyć na jakieś 15-20 minut). Zaczyn jest gotowy, gdy zacznie rosnąć (zrobią się bąbelki i płyn podniesie się w naczyniu).
Do miski wrzucamy pozostałe składniki i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy najpierw łyżką, a później ręką (można wyręczyć się robotem). Gdy ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy mąki. Powinno nam odchodzić od ręki i formować się w kulę. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką do wyrośnięcia. Dobrze jest pozostawić go w ciepłym miejscu (np. w zimie nieopodal kaloryfera). Gdy podwoi objętość, jest gotowe do dalszej z nim pracy.
Dodatki do pizzy:
- sos pomidorowy wymieszany z ziołami lub ketchup,- ser żółty, mozzarella itp.,
- i co tam lubicie: pieczarki, szynka, podsmażony w kostkę kurczak, salami, kiełbasa, cebula, oliwki, ogórki kiszone, szczypiorek, boczek, papryka, pomidory itd.,
- zioła świeże lub suszone: również do smaku (najczęściej oregano, bazylia, czosnek świeży lub suszony itd.).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części (proporcje podane na patelnię 28 cm). Rozciągamy palcami na okrągły placek. Patelnię nagrzewamy na średnim palniku i najniższym stopniu. Kładziemy placek i podpiekamy go przez kilka minut z jednej strony co jakiś czas sprawdzając czy się rumieni. Gdy jest zrumieniony, przekładamy go na drugą stronę. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, a następnie kładziemy na nim dodatki i pieczemy przez około 2-3 minuty. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez kolejne minuty (5-7) do momentu aż ser się rozpuści. Wówczas sprawdzamy stan upieczenia spodu i ewentualnie czekamy do uzyskania odpowiedniego zrumienienia.
Tak przygotowana pizza smakuje jak w pizzerii. Jest naprawdę pyszna!
Zobacz również
Komentarze