Dziś Tłusty Czwartek

Image

Jak co roku każdy Polak dziś będzie świętował dzień tłustego obżarstwa. W każdym sklepie można nabyć pączka, chrusty czy donuty, czyli pączki z dziurką, u nas nazywane oponkami (choć to inna bajka, bo przecież prawdziwe oponki są z serem- przepis U nas).

Sprawdziliśmy rankiem po ile w tym roku „chodzą” pączki. Okazuje się, że mimo, że wszystko podrożało bardzo, ale to bardzo, pączki wciąż kosztują mniej więcej tyle samo. Tak więc w markecie (wstępnie smażone, zamrożone i później w sklepie odpiekane lub jedynie odmrażane) można było kupić nawet 29 groszy, o ile weźmiemy ich 12 sztuk, w innym sklepie wielkopowierzchniowym spotkaliśmy takie same za 49 groszy, a w jeszcze innym za 1,5 zł. Te ciężkawe, smażone są dziś po około 2,5- 3,5 zł. W cukierniach jest najdrożej, bo ceny zaczynają się dopiero od 3,5 zł. Dziś każdy piekarz ma w ofercie pączki. Są wszechobecne. Sprzedaje się je z samochodów, z przydrożnych bud z chlebem, czy nawet „ze stołów” na targu. Są oprószone cukrem pudrem, polane „czekoladą”, lukrem lub jakąś biała mazią, czasem ozdobione kolorową posypką, orzeszkami, blanszowanymi migdałami itd. W środku mają wszystko co słodkie, począwszy od dżemu, a skończywszy na czekoladzie, toffi, ajerkoniaku czy budyniu.

Przypominamy, że pączek pączkowi nierówny, dlatego raczej sprawdzajcie składy, o ile nie chcecie mieć wątroby wywróconej na lewą stronę, a w woreczku żółciowym istnego festynu. Smacznie nie znaczy tanio. Przepisaliśmy dla Was skład pączków tych „za grosze”. Oprócz mąki, mleka, drożdży i dżemu jest w nich takie oto coś: skrobia modyfikowana, substancja żelująca, pektyny amidowane, koncentraty roślinne (również z marchwi), regulatory kwasowości (cytryniany wapnia, kwas cytrynowy), aromat, barwnik, koszenila, tłuszcz roślinny palmowy, glukoza, skrobie, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym), substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu, fosforany wapnia), białko, może zawierać soję, orzechy i sezam itd.

Tłustoczwartkowym łasuchom życzymy dziś dobrego trawienia!

Przewiń do komentarzy










Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =