Oponki serowe na tłusty czwartek

Image

W sklepach szał pączkowy, kolejki, a i ceny w tym roku wyższe niż wcześniej. Na dodatek, nie czarujmy się, pączki smażone hurtowo nie zawsze są świeże, dobre, bez szkodliwych spulchniaczy i sztucznych dodatków.

Mamy dla Was prostą alternatywę pączkową. Serowe oponki przygotowuje się naprawdę ekspresowo, smaży jeszcze szybciej. Przygotowanie ich nie wymaga praktycznie żadnych zdolności i umiejętności. Najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe i pulchniutkie. Z tego przepisu powinno uzyskać się około 40 oponek.

Składniki:

- 30 dkg sera białego,

- 1 szkl. cukru,

- 2 jaja,

- 1 żółtko,

- 1 łyżeczka sody oczyszczona,

- 2- 3 łyżki śmietany,

- 1 kieliszek białek wódki lub octu,

- około 500- 600 dkg mąki pszennej,

- olej do smażenia (można użyć każdego tłuszczu do smażenia).



Wykonanie

Ser użyty do oponek powinien być zwykłym białym serem w kawałku (np. w kostce). Nie używajmy sera z wiaderka, bo jest za rzadki. Ser należy zemleć lub zmiksować trzonem miksera, przetrzeć przez praskę lub urobić widelcem. Do sera dodajemy cukier, jajka, śmietanę. Całość łączymy ze sobą. Teraz do ciasta dodajemy stopniowo mąkę z sodą. Ciasto ma tworzyć jednolitą masę. Gdy jest zbyt luźne, klei się do ręki, trzeba dosypać mąki, gdy wydaje nam się, że jest zbyt suche, kruszy się, można dołożyć łyżkę śmietany. Pod koniec wyrabiania trzeba wlać kieliszek wódki lub ocet (zapobiegnie to wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia).

Ciasto wałkujemy na grubość około 1- 1,5 cm. Wykrawamy szklanką oponkę. W środku wycinamy dziurkę (np. nakrętką po wodzie mineralnej) tworząc dodatkowo mini- pączki. Rozgrzewamy tłuszcz. Gdy zaczynają pojawiać się bąbelki, wrzucamy na próbę malutkiego pączusia. Gdy ciasto szybko wypływa i smaży się, tłuszcz jest odpowiednio rozgrany. Oponki bardzo szybko się smażą, należy je co chwilę przewracać. Jeśli tłuszcz będzie zbyt mocno rozgrzany, oponki szybko się nam spalą, a nie usmażą w środku, jeśli będzie zbyt słabo nagrzany, będą się smażyć zbyt wolno. Musicie sami znaleźć swój złoty środek metoda prób i błędów.

Oponki wykładamy na ręcznik papierowy żeby wchłonął tłuszcz. Potem przekładamy na talerz, a gdy ostygną, posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy czekoladą, lukrem, ozdabiając tak, jak nam się podoba.


Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.