Pasztet z kalafiora

Image

Dziś zrobimy sobie pasztet, ale nieco inny niż znacie. Będzie to pasztet bezmięsny, ale baaardzo smaczny, aromatyczny. Spróbujecie?

Składniki:

- 1 mały kalafior lub ½ dużego,

- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej),

- 10 szt. pieczarek,

- kawałek małego pora,

- 1 marchewka,

- 1 małe jajko,

- 1 ząbek czosnku,

- natka pietruszki

- masło klarowane,

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Kaszę ugotować w większej ilości wody niż zwykle po to, aby była bardziej lepiąca. Kalafior ugotować w osolonej wodzie albo upiec w piekarniku. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Por pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, czosnek posiekać. Wszystko usmażyć na maśle. Ugotowany kalafior dokładnie rozdrobnić widelcem. W misce wymieszać kaszę jaglaną, rozdrobniony kalafior, pieczarki, marchewkę z porem. Dodać posiekaną natkę (ok. 2 łyżki) i małe jajko. Dodać sól, pieprz, zetrzeć odrobinę gałki. Wymieszać.

Keksówkę wysmarować masłem lub olejem. Nałożyć masę. Udekorować kawałkami kalafiora. Wierzch posmarować olejem. Piec przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kroić jak wystygnie.

Smacznego!


Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy












Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.