Pasztet z kalafiora
Dziś zrobimy sobie pasztet, ale nieco inny niż znacie. Będzie to pasztet bezmięsny, ale baaardzo smaczny, aromatyczny. Spróbujecie?
Składniki:
- 1 mały kalafior lub ½ dużego,- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej),
- 10 szt. pieczarek,
- kawałek małego pora,
- 1 marchewka,
- 1 małe jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki
- masło klarowane,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Kaszę ugotować w większej ilości wody niż zwykle po to, aby była bardziej lepiąca. Kalafior ugotować w osolonej wodzie albo upiec w piekarniku. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Por pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, czosnek posiekać. Wszystko usmażyć na maśle. Ugotowany kalafior dokładnie rozdrobnić widelcem. W misce wymieszać kaszę jaglaną, rozdrobniony kalafior, pieczarki, marchewkę z porem. Dodać posiekaną natkę (ok. 2 łyżki) i małe jajko. Dodać sól, pieprz, zetrzeć odrobinę gałki. Wymieszać.
Keksówkę wysmarować masłem lub olejem. Nałożyć masę. Udekorować kawałkami kalafiora. Wierzch posmarować olejem. Piec przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kroić jak wystygnie.
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze